Sista plantan satt

Jajamänsan, nu är den sista plantan satt för i år. Efter några varma och sköna dagar uppe i Torsmo så har äntligen alla plantor kommit ner i backen. Passade på att fira att det var klart genom att köra två pass nu på eftermiddagen. Blev först en paddeltur med Anders E och sen intervaller med orienteringsklubben. Kändes riktigt bra faktiskt och nu ska det bli skönt att kunna dra på för fullt med träningen igen. Man har liksom gått och väntat på det i några veckors tid nu. Till helgen tror jag att det blir ett löprace ifrån Vika till Järpesbo. Blir en bra uppvärmning inför St. Olavsloppet som börjar i mitten av nästa vecka.

Sommaren har äntligen kommit

Vädret höll uppe och det blev en trevlig kväll i Buder på Midsommarafton. Alltid trevligt att träffa på alla gamla goa skidgymnasiekompisar igen. Resten av helgen blev det lugn träning och ett par filmkvällar. Så nu har kroppen återhämtat sig bra. Har känt mig lite sliten i veckorna efter att jag kört multisport på helgerna men nu har jag varit riktigt pigg hittils den här veckan. Kanske är det vädret som gett lite extra energi för dagarna på hygget går så mycket fortare nu när solen lyser och det är så där lagom varmt.
Resten av IFK Mora-gänget har åkt till Idre på läger idag men jag känner att jag klarar av träningen bra på egen hand här hemma och dessutom vill jag passa på att jobba så mycket det går i Juni. I Juli har jag planerat att dra på lite mer på träningen ett tag igen. Har faktiskt ingen tävling inplanerad till helgen. Hade varit skoj att köra Åre Extreme Challenge. Men jag kände att det blev lite tight att få in det i schemat. Dels för att jag vill jobba och dels för att jag måste paddla en annan kajak än den jag har eftersom jag har underliggande roder vilket inte är tillåtet där. Nästa race som är inplanerat är St. Olavs Loppet 8-11 Juli tillsammans med Team Mähler-Engcon.

Orsa Kajt'n

Blev bara en fyradagarsvecka plantering denna vecka eftersom Midsommar stod på programmet. Denna vecka kunde man faktiskt sola lite en dag. Sen att vi hade en heldag regn som bonus är sånt man får ta. Igår hade jag och Zlatan sällskap när vi skulle avsluta ett hygge. När vi nästan nått parkeringen så gick en fullstor björn över vägen och drog iväg upp emot skogen på andra sidan. Lite småjobbigt att ha den kompisen i anslutning till hygget hela dagen. Men det var inget som stoppade Team Sweden utan vi gick i godan ro ut och satt klart hygget.

Idag har regnet öst ner hela dagen. Perfekt svenskt midsommarväder med andra ord. Som vanligt så försökte jag skrämma liv i planteringsbenen genom att springa Orsa Kajt'n. Marren trök på ganska bra direkt ifrån start och jag gick med i ett par kilometer innan jag fick lov att lugna ner mig lite. Clas Jansson passerade mig efter ca 4km och jag kunde inte riktigt bita mig fast bakom honom heller. Blev aldrig någon klunga utan vi låg och slet för oss själva hela loppet. Jag lyckades hålla undan för dem som kom bakifrån och blev således trea. Känslan i kroppen var inte jättebra. Benen kändes tunga och jag fick aldrig något riktigt bra flyt i löpningen. Jag är dock nöjd med loppet tidsmässigt, 50.32 är 44 sekunder bättre än min tid ifjol.

Nu hoppas jag att det kan bli lite uppehåll i vädret så man kan vara ute och grilla och ha lite trevligt på kvällen.

Resultat

Hestra Adventure Race

Igår avgjordes Hestra Adventure Race nere i Gislaved. Vi började med en sträcka inlines där jag och Niklas fick slita ont för att försöka hålla nere avståndet. Blir sån skillnad beroende på vilket rull man har. Känns ju annars som att vi borde vinna en sådan sträcka eller åtminstone vara med in. Men nu tappade vi ca 1.30min istället och dessutom hade jag fått en rejäl uppvärmning med 35min inlines strax under max. Efter det blev det en kortare löpning på några minuter ner till kajakerna.
Man var lite seg i början av paddlingen men sen kändes det som man kom igång hyfsat. Vi tappade dock massor med tid. Blev lite småmissar på vägen ner genom Nissan. Fastnade på lite sandbankar och sånt. Paddlingen var även riktigt lång denna gång. Vi var ute nästan 2.30h. Det gäller att lära sig att paddla något rankare för det går helt enkelt inte att hänga med annars. De andra lagen är alldeles för duktiga på att paddla och sitter i snabba kajaker. Tidsmässigt tappade vi 14min på de snabbaste lagen under denna sträcka.
Sen blev det en längre orientering där vi inte gjorde några större bommar. Det var dock svårt att göra det eftersom banan var fruktansvärt lätt lagd. Man kan säga att den i stort sett helt saknade vägvals möjligheter. Vi plockade en placering under orienteringen och var uppe på 5:e plats. Det var dock över 10min upp till närmaste lag framför. Men det var bara att försöka pressa på och hoppas att något lag gjorde någon bom eller kroknade.
Nu följde en mountainbikeorientering. Den var också tråkigt lagd. Blev en hel del bombning på asfaltvägar istället. Jag kände mig riktigt pigg och låg och drog hela cykeldelen. Såg att vi vann en hel del sträckor här så det var bra. Jag kanske plågade Niklas lite för hårt dock för vi fick dra ner tempot en aning på slutet. Var fortfarande 8min fram till närmaste lag framför så det var svårt att plocka några mer placeringar.
Det hela avslutades med en kortare orientering. Jag var fortfarande rätt pigg så jag kopplade på Niklas på bogserlina och sen dunkade vi på runt banan. Det var dock alldeles för långt fram till lagen framför och dom är dessutom ganska löpstarka så det gick inte att plocka någon mer placering. Inga bommar här heller eftersom kontrollerna återigen satt väldigt lätt. Brukar vara ganska lätt orientering på multisport men det brukar åtminstone finnas möjlighet till vägval. Men denna tävling var det lättaste vägvalet också det snabbaste och i stort sett även det ända tänkbara till samtliga kontroller.

Vi kom alltså i mål på en femteplats vilket vi är missnöjda med. Vi hade helt klart hoppats på betydligt bättre. Men dom andra lagen är riktigt starka och jag tycker att alla lag har blivit betydligt bättre till i år så det finns inget moment där man kan plocka in mycket tid på topplagen. Däremot finns det ju moment där man kan tappa mycket tid såsom paddlingen för oss. Nu blev ju det väldigt avgörande den här tävlingen eftersom det var väldigt mycket paddling men kanske framförallt för att det saknades möjligheter till att göra vägval på orienteringssträckorna. Som det var upplagt nu så tog dom bort möjligheten att något lag orienterade bort sig rejält, tyvärr. Men det är väl bra att det är lite olika karaktär på racen. Detta race gav de paddelstarka lagen en fördel. Blir som sagt till att lära sig att paddla något snabbare i framtiden om man ska kunna hänga med.

Winsplits

En vecka till avklarad

Så var äntligen en vecka till på hygget avklarat. Vädret har verkligen varit emot oss denna plantsäsong. I vanliga fall brukar jag inte tycka att det är så drygt att plantera. Men när det regnar och är kallt varje dag så tar det extra hårt på krafterna. Dock har jag känt mig piggare på kvällarna efter planteringen än jag någonsin gjort tidigare. Förr om åren har jag bara stupat när jag kommit hem men nu har jag varit sugen på att ta mig ut på träningen.

I övrigt har träningen under veckan känts bra. I tisdags blev det ett bra intervallpass på bana. Kände mig mycket piggare i benen direkt dagen efter så jag hoppas att formen är bra inför helgen. Om ett litet tag så åker jag och Niklas ner till Gislaved för att köra Hestra Adventure Race imorgon. Vädret ska bli fortsatt dåligt. Så det är bara att packa i långtightsen. Blir en hel del paddling med mycket lyft som det verkar. Förhoppningsvis så ska vi inte tappa allt för mycket mark under den. Sen är det en bra avslutning för oss med cykel och orientering.

Länk till tävlingshemsidan.

Lida Loop - Parkeringsböter utfärade

Efter en veckas plantering var det dags att bryta av med en härlig helg. Efter ett lättare träningspass på lördag morgon så for jag ner till Stockholm tillsammans med en arbetskamrat på eftermiddagen. Boende blev det på Brännkyrka brandstation denna gång. Mycket trevliga människor där som tog hand om oss. På kvällen såg vi på den dåliga fotbollsmatchen emellan Sverige och Danmark. Några av brandisarna hade målat Svenska flaggor på kinderna. Så det var lite skoj att dom mitt i matchen fick ett larm som dom tvingades rusa iväg på. Ruskigt fin brandstation var det och om jag inte missminner mig hade den blivit framröstad som Sveriges finaste 2005.
På söndag var det så dags för Lida Loop. Jag har inte tävlat MTB sedan jag var ungdom så det var lite kul att vara med och cykla igen. Tyvärr fick jag lov att stå i tredje led eftersom jag inte hade några aktuella meriter att seeda upp mig med. Så det blev ordentligt hetsigt i början för att försöka plocka några positioner. Jag hade en del problem på de tekniska partierna där det hoppade och for vilket troligen berodde på att jag pumpat upp mina däck lite för hårt. Efter ca 3 mil halkade jag på en rot och min rumpa fick smaka lite stenhäll. Var lite öm direkt efter men inget man tänkte allt för mycket på under resterande del av racet. Efter målgång och nu dagen efter känns det dock ganska mycket. Men klarade mig med bara mjukdelsskador som tur var. Efter de första två looparna, ca 4 åkta mil, så var jag t.o.m uppe i ledning i damklassen ;). Men ut på den sista loopen var det ett ganska tufft tekniskt parti som sög musten ur mig totalt. I backen efter fick jag kvittera ut ordentliga parkeringsböter och de sista två milen blev en kamp för att över huvud taget ta mig i mål. Tappade 14 min på täten de första 44km och sen tappade jag 16 min till de sista två milen. Men jag kom i mål på en 46:e plats tillslut. Bara att ta nya tag framöver. Det var riktigt skoj att cykla i vilket fall. Så det kan nog bli fler lopp om det passar. Gäller att bli lite bättre i de tekniska partierna bara.

Härdad på hyggena

Nu har man hunnit med tre planteringsdagar med olika förutsättningar. Första dagen var det ganska varmt och halddålig mark. Vi hade bestämt oss för att bli klara med det hygget den dagen så det var bara att jobba lite övertid. Men klara blev vi tillslut.
Andra dagen började med en rejäl regnskur. Sen blev det molnigt resten av dagen och det kom en oändlig mängd mygg istället. Man hade nog konstant 20 mygg sittandes på ryggen. Hygget var betydligt sämre än det första dessutom.
Idag var det sol blandat med hagelskurar. Skönt att det haglade och inte regnade för då slipper man bli blöt åtminstone. Hygget börajr bli lite bättre dit vi kommit upp nu i alla fall. Tur det, för vi ska vara här resten av veckan.

Som vanligt under planteringen så försöker jag köra styrka eller intervaller under veckorna efter planteringen. Den lågintensiva tiden får jag på hygget även om jag inte bokför den. Att gå 7-8h per dag tar lite på krafterna. Idag blev det därför stakintervaller på eftermiddagen. Kändes helt ok.

Tack alla ni som gratulerat för segern i helgen!

RSS 2.0