SM 50km F

Blev ingen riktig semesterresa i Skellefteå. Fem varv på en ganska tuff milbana kördes. Dessutom var det lite löst och tungt att åka. Jag inledde ganska stabilt och höll mig kring en 12 plats fram tills 43km då jag körde in i väggen. Tyckte inte att jag gått ut för hårt men det var väl lite tuffare före än vad jag väntat mig och 50km F är väl inte riktigt min paradgren heller. Ifrån 43km så gick det över till ett lopp att försöka ta sig i mål och det klarade jag av iallafall även om det var tufft. Såg lite stjärnor på himmelen uppför några backar ;). Jag hade kört ikapp Magnus Engström 1.30min och David Frisk 2.30min men fick lov att släppa dom och tappade fruktansvärt därifrån och i mål. Magnus passerade t.o.m mig i resultatlistan. Jag rasade ner till en 24:e plats. Inget att hänga upp sig över. Jag hade ju inga direkt mål med femmilen men hade jag hållit mig på den position jag hade tidigare under loppet hade jag varit riktigt nöjd. Låg länge före Jocke men han passerade mig på sista varvet efter att ha blivit bra påhejad av coach Minatti "Kör Jocke, Lars är stendöd" ;). Rille körde grymt bra och han och Södergren hjälptes åt till en första och andraplats. Det räckte till ett lagbrons för Rille, Jocke och mig.

Resultat


Sm stafett

Nu har stafetten avgjorts här uppe i Skellefteå och det blev en lite snopen fjärdeplats för oss.

Jocke slet på på den första sträckan och växlade som sjua, 47sek ifrån ensamt ledande Umeå.

Rikard gjorde en grym andrasträcka och förde upp oss i delad ledning tillsammans med Falun-Borlänge. 30sek före Åsarna som gick ut tillsammans med Stockvik.

Jag förstod direkt att det låg på min lott att köra för oss där framme. Öppnade hyfsat för att försöka skaka av mig Mikael Östberg. Men han hängde i väldigt bra. Försökte få honom att hjälpa mig att dra men det var han inte intresserad utav. Tog det lite lugnare på slutet av varvet och väntade på att Åsarna och Stockvik skulle ansluta. Det gjorde dom nere i varvning. Ut på andra varvet skruvades tempot upp en aning och emot slutet av första stigningen så stack Johan Olsson för Åsarna. Det sprack upp och alla blev ensamma. Jag kämpade på på en tredjeplats men fick aldrig någon riktigt stor lucka bak till Östberg. In emot stadion så var jag chanslös när han rundade mig och jag fick lov att glida in på en bitter fjärdeplats.

Nåväl allt går inte som man vill jämt. Idag hade inte jag min allra bästa dag och då blir det tufft att kriga om medaljerna. Bara att bryta ihop och komma igen. Damerna tog ju hem guldet så vi får kanske smaka lite tårta ändå. Imorgon blir det en lite lugnare dag. Ska väl ut och lufta kroppen lite på skidorna men sen blir det till att ladda om inför söndagens femmil.

Resultat

På väg emot SM

Nu har väskan packats igen och det är dags för den andra SM-helgen. Nu drar vi upp till Skellefteå för att åka stafett på fredag och 5-milen på söndag. Det blir nog en tuff och härlig helg där uppe. Allting går i fristil så man slipper kladda med klister som tur är. Man får se det positiva med att de klassiska skidorna lämnats hemma. Det blir den sista långa resan för säsongen. Vädret ser ut att bli ganska stabilt med några minusgrader och nysnö. Mora har dessutom två guld att försvara i stafetten!

Skid-SM's Hemsida

Börjat röra på mig igen.

Efter Vasaloppet så tog jag en hel veckas paus ifrån tränandet. Inte för jag kände mig så värst sliten utan mest för att få lite ordning på hostan som blivit värre under Vasaloppsveckan. Jag var även iväg och fick den undersökt men det verkade inte vara några konstigheter mer än att luftrören är irriterade. Nu har den har blivit betydligt bättre så igår började jag träna igen. Skulle ta ett lugnt pass tillsammans med Jocke igår men hjärtat fick sig en smärre chock när man helt plötsligt började röra på sig igen så det dunkade på ganska bra. Kändes som jag haft några månaders uppehåll och inte en vecka. Idag testade jag på att köra lite fart tillsammans med Jocke och Solin. Tröskelintervaller klassiskt avverkades och kroppen kändes riktigt lätt och pigg. Imorrn blir det ett par lugnare pass för att på torsdag köra ett träningsrace.

Mitt Vasalopp 2010

Vaknade upp vid 03.00 och fixade frukost. Hostan hade inte blivit sämre och bihålorna var lagomt täta. Det skulle bli start för min del. Hade behövts feber eller halsont för att stoppa mig. Kände mig pigg och riktigt taggad inför dagens uppgift. Avfärd ifrån Vasaloppets hus klockan 04.00. Åkte upp till Mångsbodarna och testade skidor. Inga korrigeringar behövde göras. Vallarna och testpiloterna hade gjort ett utmärkt jobb. Vidare till Berga by dit vi kom i väldigt god tid, nästan 2h före start. Småsov i bilen lite innan man gick och slängde in skidorna för att få ett bra startspår. Kände mig lugn, avslappnad och fokuserad på uppgiften.

Klockan 08.00 gick starten. Bara att köra på hårt inför backen. Jag ville vara med i täten uppför den första backen för att tidigt få en bra position i fältet. Jocke drog iväg och fick en liten lucka. Jag låg med bakom Fredriksson. Var sugen på att bomba på och försöka gå själv för jag tyckte inte det gick så fort i första backen. Men jag hade ju tänkt mig att köra för en bra placering så jag hejdade mig. Låg med där framme ända upp till toppen och vi blev ett litet gäng som fick en lucka till klungan. Det var ett riktigt bra gäng med ett antal åkare som jag ansåg t.o.m kunde vinna loppet. Tvekade inte alls när Alsgard frågade om vi ville göra ett försök. Han själv tog ett stort ansvar för farthållningen i början av loppet. Men jag försökte göra min del när det var min tur att dra. Inför första spurtpriset så låg jag i perfekt position för att plocka hem det och kunde inte låta bli att ta det. Blev inte direkt någon spurt utan jag gick ut och trök till några stavtag och ingen annan utmanade så jag ödslade nästan ingen energi alls på det.

Vidare från Smågan så knallade vi på i ett bra tempo och jag var fortfarande aktiv och hjälpte till i dragjobbet. Alsgard fortsatte att ta mycket ansvar för att hålla uppe tempot. Halvvägs till Mångsbodarna så snyter jag mig och inser att jag börjar blöda näsblod. Jobbigt läge. Men som tur var så gav det med sig väldigt snabbt och det var inget som störde mig under resten av loppet. De sista kilometrarna in emot Mångsbodarna så drar Mathias Fredriksson i ett riktigt hårt tempo och jag tror alla får slita på ganska bra för att hänga med. Får återigen ett riktigt bra läge för spurtpriset och kan enkelt ta det utan någon större kraftinsats.

Vi ligger ihop utför till Tennäng. Får höra där nere att vi har ca 2min bak till klungan. Härligt att få sätta lite press på dom. Var bara att hoppas att dom inte kom överens riktigt. Upp emot Risberg så får Fredriksson släppa oss. Rezac visar sig för första gången och håller ett rätt bra tempo uppöver. In emot kontrollen så ligger jag återigen i väldigt bra position för att plocka spurtpriset. Men ser att Jocke är på väg upp i ett annat spår och verkar sugen på det. Vill inte offra mig på en spurt för att försöka sno det framför fötterna på honom utan ser till att han får det lätt istället. Han gjorde ju samma sak för mig i de tidigare spurtpriserna.


Foto: Niklas Jacobsson

Vidare emot Evertsberg så går det i lite varierat tempo. Ingen som håller något riktigt högt tempo utan vi håller ihop. Med några kilometer till bergspriset så går Rezac på precis efter mitt pass. Jag har lagt mig sist i klungan men inser att norrmännen är på väg att släppa så jag rundar dom och även Jocke som ser ut att slita ont. Rezac fortsätter att gasa på och även den sista norrmannen och Rikard ser ut att ha det kämpigt. Jag känner mig fräsch så jag rundar dem och lägger mig i rygg på Stanislav. Han fortsätter att trycka på och ger mig aldrig någon chans att ta bergspriset. Det var det enda spurtpris jag i förhand var sugen på att ta. Men bergspriset är ju mer eller mindre hans.

Han fortsätter att trycka på utför emot Vasslan. Jag ligger själv och jagar ett par sekunder bakom. Men efter några kilometer kommer jag ikapp honom och vi fortsätter tillsammans. Rikard har hittat ett bra spår utför och kommer ikapp oss. Vi hjälps åt att dra upp till Björnarvet. Precis innan Lundbäcksbackarna får vi  rapport om att klungan nu bara är ca 30sek bakom oss. Stanislav inser att dom snart äter upp oss och slår av på tempot. Jag och Rikard fortsätter hålla lagom tempo så vi klarar oss ner till Oxberg innan klungan kommer åtminstone. Jag tar spurtpriset i Oxberg och vi fortsätter sedan köra.

Känner mig förhållandevis pigg ändå och det dröjer nästan till Gopshus innan klungan kommer ikapp oss. Får en plats rätt högt upp i klungan men utför ifrån Gopshus känner jag att mina skidor börjar dö lite. Jag måste ha haft oturen att köra över något kladdigt för övriga Moraåkare verkar fortfarande ha hyfsade skidor. Tappar så jag ligger i bakre position av klungan när backarna emot Hökberg börjar. Hänger med upp till kontrollen men utför ifrån Hökberg tappar jag tyvärr så jag inte länger ligger med i klungan. Fortsätter kämpa själv ett tag och får sällskap med Rikard Tynell. Han lämnar mig sedan halvvägs till mål. Men jag blir inte omåkt av några åtminstone.

Åkte i mål på en 24:e plats som jag får vara riktigt nöjd med med hänsyn till hur loppet utvecklade sig. Var väl inte optimalt för min del att gå med i utbrytning om det var en bra slutplacering jag siktade emot. Men jag kände mig riktigt pigg och de killarna som var med i utbrytningen gjorde att jag valde att satsa på den. Det blev ett riktigt roligt lopp för min del i vart fall. Känns helt klart bättre än att bara legat bak i klungan och kanske kört in på en något bättre placering. Dessutom fick jag ju med mig 3h tvtid och tre spurtpriser. Alltid något! :).

Tack alla ni som ringt, smsat och stöttat mig under årets lopp. Värmer verkligen att ni uppskattar det man gör!

Inför Vasaloppet

Igår fick jag en sista genomkörare inför Vasaloppet. Körde som jag tidigare skrivit första sträckan i Fiskarhedenvillans lag. Kändes stabilt och bra i kroppen. Var fortfarande pigg när jag gick i mål och skulle inte haft några problem att fortsätter ytterliggare några mil. Fick med mig ett par lag uppför första backen och åkte tillsammans med dem till Smågan. Där tyckte jag att tempot var lite i lägsta laget så jag gick upp och drog och fick snart en lucka som jag utökade emot Mångsbodarna. Hårda fina spår. Men lite kärvt, då temperaturen vid start låg på -27 grader. Blev rätt riven i luftrören men tror inte det ska vara några problem tills imorgon. Jag har ju trots allt envisats med en hosta de senaste fem veckorna utan att ha några större problem när jag tävlat. Men det är lite jobbigt i halsen och småtätt i bihålorna. Stafetten vann vi ju som vi hoppats på innan. Efter att ha haft några lag som var med i matchen i början så blev segern tillslut komfortabel. Tack till Fiskarhedenvillan för en riktigt trevlig dag! Sånt engagemang uppskattas väldigt mycket.


Jag, Marren, David Frisk, Niklas Karlsson och Jocke i sträckordning.

Idag har jag testat skidor uppe i Mångsbodarna och hoppas att dom jag valt ska bära långt imorgon. Jag har ju innan säsongen inte haft Vasaloppet som någon målsättning alls och hade därför inte satt upp några mål alls för loppet. Upplägget på säsongen med att cuperna avslutades för ett par veckor sedan gjorde ju att man kunde fokusera lite på Vasan. Jag har sagt att jag i första backen ska bestämma mig för hur jag planerar att köra loppet. Men det har ju känts riktigt bra på slutet så det lutar åt att jag kommer försöka köra "seriöst" emot en bra placering istället för att jaga spurtpriser. Det återstår att se om man lyckas hålla sig ifrån det. Det är ju så mycket bitar som måste klaffa för att man ska få till ett bra lopp. Kroppen måste vara pigg, skallen vara med och skidorna på topp. Sen måste man ju ha lite tur också och vara med när rätt ryck kommer och undvika trassel. Riktigt svårt att säga en placering som jag vill uppnå. Men jag tror att om allt stämmer riktigt bra så kan en topp 10 placering vara inom räckhåll om man spelar sina kort rätt.

Nu ska jag trycka i mig några gelatinbomber och lite pasta för att fylla upp det sista i depåerna.

Inför Stafettvasan

Var ett bra tag sen jag skrev nu. Men jag har inte legat på latsidan för den delen. Har haft fullt upp helt enkelt :). Sedan äventyret i Norge har jag hunnit med en hel del träning och två träningstävlingar. Den första var en klassisk masstart över 10km som kördes förra veckan på Lugnet. Den vann jag med 14sek före Jocke. Hade en riktigt bra känsla i kroppen det loppet då jag kunde gå på hårt utan att bli stum. Sen körde vi även en tävling i tisdags i Bergebo, ca 10km fristil med eliminering. Jag låg med i täten hela racet så jag fick köra ända till mål. Var lite osäker på hur formen var men det kändes bra under racet. Var lite trångt och ryckigt men jag blev 2:a efter att ha förlorat spurten emot Calle Halfvarsson.

För tillfället befinner jag mig i Mora för att i morgon ska jag åka Stafettvasan för Team Fiskarhedenvillan. Det blir en sista finslipning inför Vasan. Jag kör den 24km långa startsträckan. Ska bli riktigt skoj. Det är en sträcka som man inte åker allt för ofta så det känns bra att få känna på den inför söndagen. Jag kommer växla över till Marren. Sedan följer i ordning David Frisk, Niklas Karlsson och Jocke. Vi siktar på att det ska bära ända fram till seger!

RSS 2.0