Idre-Särna loppet

Var riktigt kallt i Mora när jag vaknade. Så man befarade att det inte skulle vara bättre uppe i Idre. Men när vi kom till Särna var det bara -15 grader och sen höll det sig konstant ända upp till Idre Fjäll. Fina fasta spår när man testade skidorna runt stadion. Jag och Jocke hade planer på att försöka gå ifrån ganska tidigt då det finns några backar att köra i runt fjället.

Gasade på lite ut ifrån start och det sprack lite direkt. Sen var det slut på det roliga. 2cm nysnö hade lagt sig i spåren. Vi gasade på lite i uppförskörningarna men annars var det bara att försöka vara kall och inte slita för mycket. Jag, Jocke och Andreas Argårds skötte farthållningen. Efter 14km nådde vi äntligen Foskvallen, där den kortare klassen startade. Äntligen hade någon annan fått göra jobbet att spåra. Det gick ju fortfarande inte direkt lätt att ligga i tät. Argårds ökade tempot och direkt sprack det av så vi blev fem man: Jag, Jocke, Argårds, Henrik Alm och Simon Hallström. Fortfarande kände jag att det var svårt att göra något. Men varje gång det gick uppför fick jag och Jocke några metrar så planen var att köra på när vi kom ner till Särnaheden med 12km kvar. Sagt och gjort så gick jag upp i spets med ca 1km kvar till Särnaheden och ökade tempot en aning. Sen när stigningen började så bombade jag på och fick med mig Jocke. Passade även på att vinna spurtpriset innan det planade ut lite igen. Jag fortsatte att köra på rätt hårt i ytterliggare 4km tills vi skapat oss en hygglig lucka. Eftersom förhållandena varit så speciella så kom vi överens om att samköra och dela segern. Så de sista 8km växeldrog vi i ett ganska moderat tempo.

Kul att dela segern med Jocke. Vi är väldigt jämna för tillfället och att vi bor ihop gör det ju ännu roligare. Annars var loppet idag lite som ett distanspass med en intervall inlagd. Hade strax över distanspuls i snitt på loppet. Blev ju så när förhållandena var som dom var.

Resultat  här.

SM - 15km F

Sista loppet på SM blev väl lite något av en plump för min del. Hade inte alls några pigga ben och syran satt sig rejält i benen tidigt i loppet. Startade 30sek före Hellner och det körde han in på det första varvet, trots att han bröt staven. Sen parkerade han mig direkt som den branta stigningen började. Synd att man inte har en riktig toppendag när man får en sådan möjlighet. Fortsatte att tappa mark och sista varvet var riktigt dåligt. Det räckte till en 23:e plats.

Överlag så är jag ganska nöjd med mitt SM. Det har varit lite av en strulig säsong så två 12:e platser och en 23:e plats får vara ok. Naturligtvis vill man alltid vara bättre än så men det kändes ändå som ett steg i rätt riktning. Annars var arrangemanget toppen. Bra banor och mycket publik. Ett sådant SM är trevligt!

Sm Sprint

Idag avgjordes sprinten här på SM. Klassisk åkning och en fin lång bana som passade mig rätt bra. Kvalet kändes ganska segt. Hade värmt upp lite för dåligt så jag gav luftrören en ordentlig chock. Lyckades ta mig vidare på en 22:a plats.

Kvartsfinalen flöt på ganska bra. Blev lite överkörd i starten men lyckades stå på benen. Sen tyckte jag att jag hade bra position hela loppet. Kunde trycka mig förbi Daniel Richardsson in emot sista kurvan så jag kom först in på upploppet och lyckades greja en plats i semifinalen. Hade 7 sek bättre tid än i prologen!

Semifinalen var jag aldrig riktigt med i tyckte jag. Dålig position och kunde inte avancera i fältet emot så starka åkare.

I B-finalen fick jag återigen dålig start och var sist ut. Men på den här banan var inte det så avgörande. Kunde plocka några placeringar här och var och tillslut var jag uppe i ledning. Men sen tog jag brutalt dåligt spårval efter utförskörning så jag tappade en placering. I slutet av sista backen så låg jag på andraplats men hade Jens på gång innanför mig så jag var lite för snäll och vågade inte gå in. Sen fanns inte möjligheten att gå in kvar och ytterspåret var brutalt dåligt att åka i. Tappade allt där och sen blev det en sistaplats i B-finalen.

Jag är ändå nöjd med dagen. Att ta mig så långt som jag gjorde är klart godkänt. Speciellt med det motståndet. Lite jobbigt att man fick stryk av kombon Jocke som körde till sig en 10:e plats ;).

Sm Duathlon

Idag inledde jag mitt tävlande på de fina banorna här uppe i Piteå. Som vanligt blir det tuffa och rättvisa banor när vi kommer på SM. Är man i bra form på dessa banor är det en fröjd att åka. Jag har ju sökt med lykta efter formen i år och var väldigt osäker på vart jag stod inför dagens tävling.

Som vanligt var det ganska hetsigt i starten. Många som egentligen inte behöver vara i täten som vill vara med där uppe i början. Efter de första långa åkbackarna hade dock fältet börjat spricka upp. När vi varvade efter 5km så var jag med i tätgruppen på 11 personer. Ut på andra varvet började det även spricka i vår grupp. Jag kände mig pigg och förbättrade min position. Men tyvärr så klantade jag till det och ramlade så jag blev en bit efter. Försökte att lugnt åka ikapp dom framför. Kom ikapp Markus Ottosson och Mikael Norberg som släppt. Men dom andra lyckades jag aldrig nå. Micke gick sedan ifrån mig och Otto på det sista varvet. In till växling var jag på 11:e plats. Bytet strulade en del då spännet under foten inte ville släppa, småpanik! Kände direkt ut från växling att det skulle bli tunga 15km fritt. Fick släppa Otto i den branta stigningen på första varvet och sen åkte jag själv resten av loppet. Fredrik Karlsson åkte som vanligt riktigt starkt på fristilsdelen och passerade mig. Men sen lyckades jag hålla undan för de andra som kom bakifrån. Så en 12:e plats åtminstone.

Sammanfattningsvis så var klassiska delen mycket bra sånär som på vurpan som ställde till det lite. Fristilsdelen var tyngre än vad jag hade hoppats på. Placeringsmässigt är det bra men tidsmässigt är man alldeles för långt efter. Klubben åkte överlag mycket bra. GULD till Anna på damsidan!, Sofia 4:a, Eva 6:a. På herrsidan blev Rille 5:a, Marren 6:a, Jag 12:a, Jocke 14:e och Leijon 16:e. Lag-guld på både herr och damsidan. Nu laddar vi om inför sprinten på lördag.

Resultat

Tillbaks på skidor

Ja nu har jag kunnat åka skidor mer eller mindre i tre dagar och det är skönt. Gör lite ont i axeln till och från men inte värre än att jag kan träna. Började med ett riktigt lugnt kort pass i fredags för att känna på hur det kändes. Eftersom det inte blev något sämre alls utan nästan bättre så vågade jag mig igår på att köra lite intervaller. Jag och Solin drog upp till Gopshus och körde lite duathlon eftersom det pågick hundtävlingar i Hemus. Det kändes hyfsat även om man var lite ringrostig.

Idag blev det en fin långtur uppe i Garberg. Såg ingen mer förrän jag stötte på Argårds och Sandgren ute på mitt sista varv. Temperaturen låg på behaliga -7 grader och det blev ett riktigt skönt pass. På eftermiddagen blev det ett A2-pass i Hemus. Kändes rätt ok det också även om det gick lite kärvt i nysnön som föll.

Imorgon blir det ett par pass skidor och sen ska jag packa inför SM som börjar på torsdag för min del. Det ser vi fram emot!

Har varit riktigt skoj att se de svenska prestera så bra i helgen. Extra skoj med klubbkompisen Martin "Marren" Johansson som åkte in sig på en riktigt fin 14:e placering i sin världscupdebut. Han blir tuff att tas med på SM!

Flygtur på Åsarnaspelen

I helgen avgjordes Åsarnaspelen. Traditionsenligt var det riktigt kallt vilket gjorde att en provisorisk stadion sattes upp uppe vid gamla kyrkan. Temperaturen nere i byn låg emellan -22 - -32 hela helgen. Men otroligt nog så var det inte mer än kring -13 ett par kilometer längre upp. Tävling blev det alltså även om lördagens fristilslopp kortades ner till 20km för oss.

Tyckte att kroppen svarade lite bättre än den gjort på ett tag under inledningen av loppet. Startade ganska tidigt och låg jämt med Pär Jonsson förbi våra tidskontroller. Banan var ganska flack i början och där försökte jag trycka på för att istället spara mig något i backarna. Efter 8km passeras Wassbergs berömda hopp. Jag har åkt det många gånger förr. I år hade jag full fart in i hoppet med en norrman strax bakom mig. Missade totalt att "svälja" hoppet utan det blev en ordentlig flygtur innan jag nådde marken och föll rätt snabbt. Tappade luften och bröt en stav. Men ingenting verkade trasigt i övrigt så jag valde att fortsätta. Lagom till att jag samlat ihop mig för att fortsätta passerade klubbkompisen Anders Solin. Så jag fick hans klassiska stav och kunde åka vidare. Körde restrerande lopp med hans klassiska stav och kunde ta mig i mål på en 37:e plats. Faktiskt 8:e av svenskarna. Men det kändes ändå ganska oväsentligt. I mål så träffade jag på norrmannen som låg bakom mig in i hoppet. Han hade gjort samma ödesdigra misstag som mig. Först trodde han brutit nyckelbenet men det visade sig, vad jag hört efter, att det var axeln som gått ur led för honom.

Jag var ganska mörbultad redan när jag gick i mål. Men tyckte inte det kändes så farligt och var fortfarande inställd på att köra gårdagens klassiska lopp. Men på kvällen, när man började slappna av, så stegrades smärtan och efter en halvt sömnlös natt så fick jag kasta in handduken. Efter ett besök på akuten i Mora igår kunde det dock konstateras att det bara är muskelskador. Idag har jag varit hos sjukgymnasten och fått behandling och några övningar jag ska köra för att få igång rörligheten igen. Har jag haft en otrolig tur i oturen, som det verkar just nu, så har jag bara fått en ordentlig smäll på bicepsfästet och lite blödningar i övrig muskulatur ikring axeln. Jag siktar fortfarande på att kunna köra SM som planerat även om träningen kommer bli lite lidande inför det.

Svåråkt Grängesbergslopp

Dagens Grängesbergslopp över 10km klassiskt blev en svåråkt historia. Stavarna gick ner ett par decimeter när man stakade och i uppförsbackarna så spann det mest. Lika för alla såklart. Men det är inte så inspirerande att åka när man bara åker saktare om man försöker ta i mer. Inget topprace för mig och lagomt seg i kroppen. Allt enligt plan, hoppas jag, för nu är det dags att börja hitta formen inför SM. Redan till helgen blir det Skandinavisk Cup i Åsarna och jag hoppas att kroppen blivit något piggare tills dess. Åsarna brukar bjuda på fina förhållanden och tuffa banor. Perfekt om man är pigg men desto tuffare om man inte är det. Dagens race vanns av Stefan Sunnerberg strax för Jocke och Pär Jonsson. För min del blev det en sjätteplats 33 sekunder efter.

Resultat

RSS 2.0