Snöig tävling

Åkte upp till Mora igår efter att ha plockat upp det mesta i nya lägenheten, sweet!. Idag var det träningsrace i Grönklitt. Började med att hämta upp Jocke i Noret. Snöade ganska ymnigt på vägen upp. Inte slutade det heller utan det fortsatte hela tiden. När vi kom upp till Orsa hade dom inte lyckats få ut någon pistmaskin ännu. Så det blev till att traska i 1dm nysnö första varven. Men sen skickade dom i vart fall ut en pistmaskin som efter många om och men körde upp ca 3km på konstsnöslingan. När pistmaskinisten väl hade kört upp spåret så tyckte han visst det var roligt att köra så han fortsatte att köra under hela vårat race. Lagomt kul när man fick tvärnita i någon backe för att försöka ta sig förbi honom ute i diket eller staka förbi honom ute i lössnön uppför. Racet var i vart fall 15km fritt. Fem varv skulle alltså avverkas på slingan. Det var 16 herrar som kom till start. Jag startade 30 sek efter Jocke och höll i stort sett samma avstånd till honom racet igenom. Tror jag var 7-8 sek före honom i mål. Rikard startade 1min bakom mig och höll sånär på att åka ikapp mig. Har inte sett några resultat ännu så jag vet inte säkert hur det slutade men jag tror jag vart tvåa ca 50sek efter Rikard. Helt ok lopp för min del även om jag saknade lite speed. Orkade dock hålla farten hyfsat genom hela loppet så det kändes bra. Skidsport.com var på plats och följde händelsen. Tror det kommer upp lite saker där om det senare.

Cred till Buckas för ett fint deluxe-arrangemang. Cred till alla som ställde upp som åkare och som funktionärer. Mindre cred till Grönklitt som inte kunde preparera spåren innan kl 10 på en helgdag.

Blidväder

Vad trist att det ska bli skitväder nu när det varit riktigt fint i några dagar. Kändes som man var på vårskidåkning när man var ute idag. Det kan gå snabbt när det är +6 grader och blåsigt. Började i vart fall dagen uppe i Garberg med ett DÖK-pass. Helt ok spår där uppe även om det brukar vara ett vinterparadis vilket inte var fallet idag. På eftermiddagen for jag upp till Grönklitt istället. Men det var samma förutsättningar där nästan. Det här fina vårföret när man inte vet om man ska tappa balansen bakåt för att man åker på en isfläck eller om man ska ramla framåt för det suger fast i skidorna. Nåväl det finns snö att åka på och det ska bli lite kallare emot helgen. Imorgon flyttar jag ner till Falun.

Snö i Dalarna

Har varit i Borlänge ett par dagar. Eftersom jag inte flyttat ännu så fick jag sova hos Jocke. Igår körde jag ett pass uppe i Gyllbergen. Snöade nog 6-7cm under de 2h som jag var där uppe. Bra att det kommer lite neröver så man har nånstans att åka sen när man flyttat ner. Hört att dom sprutat på Lugnet med vet inte hur mycket dom har ännu. Idag har jag besökt skolan igen. Får se om jag håller mig frisk denna gång. Hann med en föreläsning och en laborationsredovisning. Skönt att ha det ur världen. Sen åkte jag upp till Grönklitt och tränade. Där gick snökanonerna för fullt, så jag hoppas dom har hela konstsnöspåret öppet snart. Var några minusgrader och fint skidföre.

Kul att höra att Södergren är friskförklarad och kan börja köra på igen. Blir spännande att se vad han kan uträtta under säsongen. Svenskarna har ju fått en smakstart i vart fall.

Herrejävlar!....

....vilken dag för svensk längdåkning. Grymt roligt att dom får visa upp sig så här direkt från start på hemmaplan. Kalla hade man på känn att skulle vinna idag men att Hellner också lyckas är helt otroligt. Var lite orolig att han hade gjort en lite för tuff öppning men det höll ju hela vägen in. Nu får vi hoppas att det fortsätter på den inslagna vägen. Johan Olsson och Anna Haag gjorde ju dessutom bra lopp som kom lite i skymundan. Får hoppas att de här framgångarna kan lyfta oss övriga åkare också. Vore riktigt kul om Sverige blev en skidnation att räkna med igen både på herr och damsidan.

Tråkigt är dock att Södergren har fått bekymmer igen. Hade han varit med hade vi nog haft en dubbelseger på herrsidan. Efter att ha haft lite problem tidigare i höst så kom han med besked förra helgen i Bruksvallarna och det känns helt chockerande det som hänt. Hoppas innerligt att det går bra för honom och att han är tillbaks snart igen.”Helt underbart och helt förjävligt”

Full fart igen

Nu går träningen på full fart igen. Känns bra och inspirerande. På förmiddagen var jag, Jocke, Rikard och Susanne upp till Grönklitt och körde ett distanspass. Riktigt fint där uppe nu även om det ligger några stenar på vissa ställen. Var några minusgrader och solen var på väg uppöver. Riktig skidpropaganda så här års. Efter passet blev det en lunch på Mora Parken där det traditionsenligt serverades ärtsoppa och pannkaka. Sen bar det vidare emot skidgymnasiet för att vikariera lite idag med. Följde med tvåorna på eftermiddagspasset. Vi körde klassiska tröskelintervaller i Älvdalen. Riktigt fint där också. Jag hängde med på några intervaller och försökte matcha eleverna lite samtidigt som jag studerade lite teknik. Tur det går lättare när man ligger bakom. I slutändan blev det dock både ett bra pass för mig och för eleverna.

Vikarie på skidgym

Tagit det lugnt några dagar sen jag kom hem från Bruks. Det känns bra för nu verkar det som det släppt i nosen iallafall. Går inte runt och snörvlar något längre. Det är skönt. Nu kan man nog dra igång med träningen på allvar igen. Börajde dock lite lugnt idag med att vara vikarie för Robin Johansson på skidgymnasiet i Mora. På förmiddagen var det tvåorna som hade träning och vi körde stakning uppe i Älvdalen. Var riktigt fint med hårda spår. Lite annorlunda att vara på den andra sidan så att säga. Men det var roligt att vara med och försöka ge lite tekniktips och sådant. Man blir frustrerad när man åker med någon och ser att det inte riktigt stämmer men sen kan man inte sätta fingret på vad det är som är fel. Tror att man behöver ett mer vant öga för att se sådant direkt. Annars är ju kamera ett bra hjälpmedel för att i slow-motion kunna kolla igenom rörelsen. Nåväl det blev ett DÖK-pass och några impulser där uppe. Sen var det hem för att duscha och luncha lite. Ordnade lite småuppgifter innan nästa pass. Denna gång var det ettorna som skulle köra samma pass. Så upp till Älvdalen igen. Men till eftermiddagen hade det kommit nysnö så det blev betydligt tyngre att staka. Blev tufft när man försökte ligga jämsides med eleverna för att kolla teknik då det gick betydligt lättare i spåret. Passet gick dock bra och det blev lite extra impulser med detta gäng eftersom dom var väldigt sugna på att köra spurter mot slutet av passet. Så nu är man lite mör i armarna efter två stycken stakpass med impulsinslag. Men det var lagom att komma igång på detta sätt och det var faktiskt riktigt roligt att vara med och hjälpa till. Skidåkning och träning är ju det man lever för.

15km F Bruksvallarna

Idag var det skate som gällde i Bruksvallarna. Hade kommit lite nysnö under natten och temperaturen låg på några minus. Blev ett bra och rättvist före idag. Jag startade lagom till Södergren varvade och försökte hänga med honom ett tag. Fick lov att ge mig uppe i den lite brantare backen då han klev på lite för bra för mig. Istället fick jag med mig Marren i släptåg. Drog åt oss ett halvt varv tills vi blev omåkta av en fransman som startade strax efter vi varvat. Sen låg jag bakom honom nästan hela mitt lopp. Kände dock att farten stagnerade efter hand, tyvärr. På mitt tredje varv kom Rickarsson och Ojala förbi oss och Marren gick om mig och upp i rygg där. Fransmannen försökte sedan hänga på men började tappa mark och således också jag. Marren ramlade sedan nere i nerförskörningen och hamnade bakom mig och fransmannen igen. Så låg vi kvar tills Marren drog ifrån oss på nästa varv, vilket var hans sista. Vågade inte riktigt gå med honom när han drog iväg eftersom jag hade ett varv kvar. Stack ifrån fransmannen lite på sista men hade inte riktigt de rätta krafterna idag och tappade ner till en 26:e plats. Marren tog 21:a platsen och Rikard slog till med en femteplats idag vilket även resulterade i att han kör världscupen i Gällivare nästa helg, kul!.

Nästa anhalt för mig blir troligen Idre/Särna tävlingarna om 3 veckor. Tills dess ska vi ha hunnit igång på allvar igen.

Resultat finns här.

Säsongspremiären avklarad

Så har man genomfört säsongens första race. Blev väl ingen direkt höjdare för min del. Dagen började med att man fick se att det snöat några centimeter under natten. Temperaturen hade sedan börjat närma sig 0 grader. Att det skulle bli svårvallat var det inget snack om. Spåren hann bli glatta och sladdriga efter ett tag och de flesta fick lov att staka större delar av banan. Detta är ju inget som passar mig något vidare. Jag tycker inte om att staka uppför utan vill ha tillgång till bra fäste så man kan utnyttja benen. Men idag var det inte möjligt att få riktigt säkert fäste och samtidigt ha bra glid. Detta var ju dock lika för alla åkare. Jag fick ett ganska lugnt första varv då jag låg bakom Hellner som precis varvade när jag startade. Ut på andra varvet startade Rickardsson precis när vi kom in och jag gick förbi Hellner och försökte köra ikapp honom. Det lyckas inte och istället så fick jag sedan lov att släppa Hellner uppöver. Sen var det bara att försöka kämpa på genom loppet. Fick aldrig någon bra känsla genom loppet men jag hade väl inte väntat mig så väldigt mycket efter min lilla sjukdomsperiod heller. Gelen i armarna hade inte riktigt byts ut till energi ännu. Resultatet blev en 36:e plats hela 3.36min efter segrande Anders Södergren. Rikard blev bästa Moraåkare på en mycket blygsam 32:a plats. Hela gänget verkade ha haft en tuff dag ute i spåret. Men nu är det bara att ladda om inför morgondagen. Ny tävling, nya förutsättningar. Prognoserna säger att det ska bli nysnö och några kallgrader imorgon.

Dagens gärning tillägnas Oscar "Mr. Poker" Bergström som efter en bra inledning på loppet tyckte att åktiden var lite för kort och tog ett extra varv. Det var inget som jag alls var sugen på idag. Men som han själv sa efter "Det är satsning det". Tills imorgon skulle han skriva in sig på en mattekurs.

Resultat finns här.

Mot Bruksvallarna

Känner mig bättre för varje dag som går. Inga problem att träna nu. Körde ett lättare fartpass på förmiddagen idag, korta klassiska intervaller. Överkroppen känns lite som gele men jag hoppas den är på gång igen. Vi får ta helgen som det är och göra det bästa av situationen. Eftersom jag varken har haft feber eller ont i halsen så hoppas jag att det inte tagit allt för mycket på krafterna. Men det kändes helt klart på fartpasset idag att det har satt lite spår i orken. Nu packar jag väskan och beger mig upp emot alla andra i Bruksvallarna. Imorgon blir det skid och bantestning. Ska bli intressant att känna på lite nya och gamla skidor. Ser ut som det ska bli strax under nollan och lite nysnö, härligt!

Börjat rensa ur systemet

Idag har jag försökt rensa ur systemet lite. Har joggat en sväng, kändes förvånansvärt bra. Sen blev lite bastu på det så nu hoppas jag att jag fått ur mig det värsta. Sitter fortfarande lite skit kvar men jag är övertygad om att det bara är sånt man kan köra ur. Jag har ju inte haft feber eller ont i halsen på hela tiden så det känns ok. Imorgon räknar jag med att kunna köra en lätt träningsdag. Har planerat in att åka lite rullskidor på fm. tillsammans med pappa Eriksson. Känns det bra efter det så blir det lite fart på torsdag innan jag åker upp till Bruksvallarna. Nu hoppas vi att det inte blir nått bakslag på det här så kanske det kan bli en rolig helg.

På bättringsvägen

Känner mig bättre idag men inte tillräckligt bra för att kunna åka till Bruksvallarna imorgon. Som sagt gäller det att försöka behålla lugnet nu och vänta ut förkylningen riktigt. Blir nog ett par dagar till lugnt som det känns just nu. Klubbkompisarna gjorde säsongspremiär i helgen och det ser ju lovande ut. Adam vann före Jocke på den platta banan i Orsa. Gufen drog till med en femteplats. Så grabbarna höll ställningarna trots att det blev en del avhopp p.g.a sjukdomar. Det gick dock lite rykten om att några tänjt lite på reglerna vad gäller den klassiska stilen. Bara vintern kommer med lite tuffa banor så ska inte den diskussionen behövas hoppas jag. Klassisk sprint är ju som vanligt en riktig definitionsfråga men på ett distanslopp ska det inte behöva vara nått snack om det.

Vädret känns lite sådär just nu. I Mora har det regnat och varit mulet större delar av helgen. Nu är det dags att snön kommer även här. Har inte varit de allra bästa förhållanden i Bruksvallarna heller vad jag har förstått. Men jag hoppas dom får till det bra till helgen ändå. Då ska vi vara friska och pigga!

Inte bästa timingen ....

Det räckte med en dag i skolan för att dra på sig en förkylning. Vet inte om jag ska skylla på det men det kom lägligt efter det. Jag kände i vart fall av symptomen redan igår morse så förhoppningsvis har jag kunnat avvärja en större förkylning. Känns absolut inget allvarligt för tillfället utan är bara lite täppt och lite hostig. Så nu är det vitaminer, honung och vätska som gäller. Kanske ska man gurgla lite whiskey också. Blir alltså ingen tävling för mig imorgon. Kände mig riktigt sugen på att få ett riktigt race innan Bruks men nu blir det till att försöka bli helt frisk istället. Jag hoppas att det ger sig redan under helgen. På måndag är det tänkt att vi ska åka upp till Bruksvallarna på läger innan tävlingarna. Blir väl till att åka upp senare i värsta fall. Nu är det bara att hoppas på att det går ur snabbt. Tills dess är det lugna dagar som gäller. Det gäller att ha lite is i magen nu.Gyllbergen bjuder på skidåkning

På kvällen igår drog jag med mig Jocke upp till Gyllbergen. Var lite hårt och isigt, men helt ok med tanke på omständigheterna. Var lite småklurigt att få fäste så det blev mestadels stakning.

Idag hann jag först med ett pass i skolan. Var några veckor(snarare månader) sen jag var där senast. Men mina snälla klasskompisar lät mig kopiera deras anteckningar så förhoppningsvis ska man klara kursen i slutändan. Efter det for jag upp till Gyllbergen en sväng. Precis när man kom upp så hade spårpatrullen sladdat färdigt spåren så det var riktigt fina förhållanden att åka i. Några minusgrader och strålande sol gjorde ju inte saken sämre. På eftermiddagen blev det sedan klart med lägenhet i Falun ifrån December. Var bort och skrev på lite papper och ordnade med lite sådant innan jag och Jocke drog ett gäng tröskelintervaller på bandet. Den fullspäckade dagen avslutades sedan med möte med skidhögskolan och ett besök hos kiropraktorn som knakade ut min rygg lite. Nu är jag tillbaks uppe i Mora så det blir väl nått besök i Grönklitt i dagarna. Till helgen är det ju tävlingspremiär där uppe.

Tester på LIVI

Sista dagen i tunneln gick bra. Man fick åka åt bägge hållen igen så det blev lite roligare. Men nu finns det ju snö ute så jag hoppas att det inte blir nått mer i besök i tunneln i år. Fick lov att avstå innebandymatchen på söndagseftermiddagen för att vila mitt knä lite. Känns rätt bra i knäet nu efter en och en halv dags vila.

Igår var jag på en visning på en lägenhet i Falun. En etta som skulle passa mig bra. Jag har tackat ja till den så jag hoppas att jag får den. Ingen idé att köpa någon bostadsrätt då jag inte har några direkta planer för framtiden i Falun för tillfället så det vore bra om man kunde hitta sig en hyreslägenhet snart. Det är ju dessutom här nere i trakterna som snön ligger just nu. På kvällen var jag sen bort och såg Quantum of Solace tillsammans med släkten Lindgren. Filmen var helt ok men inte den bästa Bondfilmen.

Nu på morgonen har jag varit på LIVI (Lugnets IdrottsVetenskapliga Institut) och gjort tester på bandet. Det gick bra och var det näst bästa testet jag gjort tidsmässigt men det bästa jag gjort volymmässigt. Känns riktigt kul att få dom beskeden inför säsongen. Det är lite nervigt att göra ett skarpt test så nära säsong när träningen har känts så  bra under uppbyggnadsperioden. Hur skulle tankarna gå om testet hade blivit helt misslyckat ?. Det hade inte ingett någon tryggheten inför säsongen i sådant fall. Nu vet man att kapaciteten är bättre än ifjol så nu är det bara till att man lyckas få ut det på tävlingarna också. Ikväll ska jag och Jocke upp till Gyllbergen och ta ett skidpass med pannlampa. Det blir nog fint. Jocke gjorde tester före mig och enligt preliminära rapporter så gick det bra för honom också. Nu är vi på gång inför vintern!.


Så här såg det ut på toppen av Lugnet idag. Behövs lite mer snö.

Enkelriktad dag

Igår körde vi ett fartpass på förmiddagen. Det gick helt ok. Knappt nå folk i vägen och spåren höll hyfsat. På eftermiddagen så körde vi A2 stak. Det var jobbigt. Mina armar är inte gjorda för att staka uppför. Men passet gick enligt planerna i vilket fall.

Idag var tunneln enkelriktad. Men det var inte alls särskilt mycket folk till en början. Vi körde ett lugnt pass på förmiddagen. J-laget verkade ha fått gå in och köra nån form av race tidigare. Spåren var lite uppkörda redan när vi kom dit vid 9. På eftermiddagen körde dom andra fotboll och skidgång. Men jag har ont i ett knä så jag låter bli att springa. Istället slog jag till på ett pass till i tunneln. Första timmen såg jag ingen mer som skejtade än mig. Då höll spåren ihop ok. Andra timmen började det bli lite folk som skejtade och det blev snabbt ganska grötigt uppför backarna. Kändes som jag var ensam med en busslast norrmän första timmen. Dom åkte klassiskt och trots att det var enkelriktat så lyckades dom vara ivägen lite här och där. Åker tre i bredd åt fel håll osv. Jaja, jag är inte den som bryr mig så det var väl ingen fara. Att tunneln var enkelriktad hela dagen gjorde att det blev ganska tråkigt att åka tillslut. Hade fixat batterier så jag kunde lyssna på musik åtminstone. Imorgon är det sista dagen här i Torsby och jag hoppas verkligen att det är sista dagen för i år. Nu börjar jag bli less på tunneln.

RSS 2.0