Tour de Ski Norway

Nu är man hemma igen efter en spännande vecka i Norge. Efter förra helgen fick jag chansen att representera landslaget på tävlingarna. Vi bodde i Gjövik tillsammans med de övriga nationella åkarna så det var en riktigt stor svensk trupp på plats. Det var riktigt skoj. Grymt initiativ att dom ordnat så klubbarna åker tillsammans.

18/2 - Prolog 5km K, Ringkollen: Var en riktigt fin bana som jag trodde skulle passa mig bra. Åkte dock stressigt och blev stum alldeles för tidigt. John Kristian Dahl dominerade och jag landade på en 38:e plats 40 sek efter. Ingen höjdardag för min del men tappade inte allt för mycket mark då det var förhållandevis tätt i resultatlistan.

19/2 - Sprint F, Lygna: Lyckades missa en skylt när jag åkte banan innan start så jag hade visst åkt juniorbanan. Blev lite spännande när jag under kvalet insåg att jag skulle svänga på ett annat ställe och hittade på en extra backe :). Kändes hyfsat för att vara en skejtsprint och tog mig vidare som 28:a. I kvarten var det tight men lite svårt att ta sig förbi. Lyckades ta mig upp till en tredjeplats. Men det hade gått för långsamt och tiden räckte inte. Blev tillslut en 15:e plats.

20/2 - 30km K Masstart, Gjövik: Mycket folk som gav sig iväg samtidigt i det lite lösa föret. Kom som vanligt en bit ner i starten men lyckades jobba mig upp smidigt och kunde ligga med bra i täten. Svenskarna var ganska dragvilliga vilket inte var så lyckat denna dag då det gick lättare att ligga bakom. På slutet av det tredje varvet gick jag och Snorri Einarsson ifrån lite in emot stadion. Sen kom Eirik Kurland Olsen och spurtade om mig men jag blev trea över spurtpriset och kunde inkassera 5 bonussekunder. Ut på det fjärde varvet började det gå betydligt snabbare i täten och jag fick slita ont för att ligga med där framme. På slutet av varvet fick jag en rejäl svacka och tappade runt 20 placeringar. Sen blev det till att slita sig runt de sista två varven. Jag lyckades ta mig med i den grupp som hade placeringar ifrån 15-26 och landade på en delad 24:e plats. Faktiskt den dag som jag är mest missnöjd då jag ansåg det vara min bästa distans.

21/2 - 13km F Jaktstart, Spåtind: Gick ut som 14:e man men det var väldigt tätt både framåt och bakåt. Öppnade bra och kunde gå ikapp den grupp som bildades med placeringar 8-13. Det var Rille, Marren, Fidde, Arne Post och jag. Vi höll ett rätt bra tempo på det tuffa 5km varvet. På slutet av andra varvet kom Anders Svanebo ikapp oss och Marren släppte. Jag kunde hänga på ett litet tag till men fick ge mig in emot stadion. Vi hade plockat ytterliggare några placeringar och jag gick in ensam i den avslutande slalombacken som 10:a. Kände mig riktigt rökt och förstod det skulle bli tufft. Tappade en minut på gruppen som jag åkt med tidigare men kunde hålla undan för dem bakifrån och slutade på en tiondeplats totalt i touren. Det får jag vara nöjd med.

Resultat

Snudd på seger i Zinkgruvan

Blev en riktigt härlig helg för mig i Zinkgruvan. Formen har ju verkligen känts på uppgående på slutet och nu i helgen fick jag ut det i åkningen också. Riktigt skönt då säsongen tidigare inte gått alls som jag tänkt mig. Vi hade dessutom riktigt grymma skidor hela helgen.

Igår kördes 10km K på en ganska lättåkt bana. Men det var lite löst och rätt svårt att få fäste. Stod mestadels utanför spåren och stakade. Öppnade, som jag upplever det, snabbt men kontrollerat. Jag startade ganska tidigt i fältet eftersom jag halkat ur den seedade gruppen. Det kan vara rätt skönt då man hela tiden får positiva tider. Var i ledningen vid varje ställe jag passerade men hade ingen riktigt koll på hur långt det skulle räcka. Kände mig lite seg sedan lördagens tuffa sprint. Men det var lika för alla i toppen. Seedade fältet började starta precis när jag varvade. Så det var många bra åkare kvar efter mig. Jag tyckte att det kändes som jag tappade mycket på det andra varvet. Men det visade sig att jag höll ganska bra ändå. Hade ledningen med 3sek i varvningen före Niklas Colliander och med Jens Eriksson på en tredjeplats 6sek efter. Åkare efter åkare kom i mål och till sist var det bara Jens som skulle kunna hota mig. Hörde via speakern att jag hade 4sek ledning med 500m kvar. Men Jens gjorde ett riktigt bra upplopp och lyckades slå mig med 0.2sek. Snubblande nära en seger alltså. Men jag är väldigt nöjd med en andraplats.

Lördagens tredjeplats och söndagens andraplats tog mig upp på en slutlig fjärdeplats i Sverige Cupen. En härlig överraskning. Söndagens lopp var även Svealandsmästerskap så det blev en andraplats i det också. Riktigt bra resultat för klubben överlag igen då vi fick in 5 åkare bland de 15 bästa.

Sprinttrea i Zinkgruvan

Ja idag tog jag min första pallplacering på en Sverige Cup. Det kom för min del lite oväntat i en sprint. Även om det kanske är den distans som gått bäst i år så är jag inte direkt någon sprinter. Men nu för tiden är ju banorna så långa att det passar mig betydligt bättre. Trodde inte heller att banan här i Zinkgruvan skulle passa mig bra eftersom det i stort sätt bara var en rejäl backe och den var brant. Jag är inte bra på att "springa" på skidorna.

Kvalet kändes sådär. Kom på i toppen av brantbacken att jag körde en sprintprolog. Men det var nog bra för då åkte jag stort och stressade inte så mycket. Hade bra skidor så det blev en 14:e plats ändå.

Kvartsfinalen kändes inte heller så bra. Var fortfarande lite seg och hittade inte någon riktigt bra position till en början. Nerför backen så tog jag rygg på Patrik Johansson och fick upp en bra fart. Patrik passerade Stefan Sunnerberg och jag låg ca 1m bakom honom. Då gick Stefan in och det blev ett litet stopp för mig. Inte helt snyggt, men det är väl sånt som händer i en sprint. Såklart man blir irriterad just i det ögonblicket. Men min tid räckte som andra Lucky Looser.

Semifinalen kändes betydligt bättre. Kroppen svarade lite bättre och positionen var rätt bra. Blev lite trångt in i sista kurvan så jag kom i mål som trea. Men återigen så räckte tiden till att gå vidare till A-final. Min första som senior. Lucky Looser för andra gången alltså.

I A-finalen så fick jag en bra start och kunde gå upp i tät. I brantbacken så passerade Patrik Johansson och Jens Eriksson och dom kunde även rycka åt sig en liten lucka. Tappade en placering till innan vi gick nerför backen. Patrik och Jens hade en liten lucka men vi övriga låg väldigt tight. I sista kurvan så föll Jens och det blev lite rörigt. Jag tog mig förbi bra och kunde spurta in på en tredjeplats bakom Patrik och Bysse. Grymt!

Nu laddar vi om inför morgondagens 10km K med att kolla på damernas skidskytte. Blir det guld!?!?

Värmdöloppet

Efter Ica-loppet så blev det en snabb avresa ner till Mora igen. Passade på att äta lite middag och packa om innan jag fortsatte ner till Stockholm. Tyckte det var bäst att åka ner på lördagen så man slapp chansa och åka tidigt på morgonen. Kom ner i lagom tid så jag fick en hel natts sömn på brandstationen i Solna. Efter frukost hos Anders Eriksson så åkte vi ut till Gustavsberg där tävlingen skulle avverkas. Jag hade på förhand nästan bestämt att jag skulle staka då vi skulle köra fyra varv på en golfbana med ca 80m stigning per varv. Men när jag kom dit så fick jag höra att det var väldigt mjukt och dåligt stavfäste. Så jag valde att köra med fäste istället. Ett mycket bra val så här i efterhand.

I starten så var det några som spurtade på en aning och jag var kanske tionde man ut. Men redan efter 500m så var jag uppe i tät och hade fått en liten lucka. Fortsatte i mitt eget tempo utan att förhasta mig och luckan växte bara. Då och då mötte jag dom övriga i kringelkrokarna på golfbanan men redan efter det första lite kortare varvet så hade jag en betryggande ledning. Sen såg jag inte till dom efterföljande nått mer. På slutet av det andra varvet började jag varva åkare. Det var lite roligt att kryssa som en galning och springa utanför spåret ibland. Blev lite trångt några gånger så jag hoppas jag inte fällde några övriga tävlande. Tredje och fjärde varvet åkte jag om åkare hela tiden. Skulle tro att jag varvade 90% av fältet minst en gång ;). Blev en solklar seger med dryga 7min utan att förta mig allt för mycket.

Kroppen kändes riktigt bra idag också och även nu efter känner jag mig inte så sliten. Ska ta det lite lugnt nu ändå för att ladda om inför cupavslutningen i Zinkgruvan till helgen. Arrangemanget i Sthlm var riktigt trevligt. Många som hejade på mig både bland publik och åkare. Spåren höll förvånansvärt bra trots att det var lite löst och över 700 startande. Kul att se det skidintresse som finns där nere! Tack Anders för den perfekta servicen!

Resultat

Ica-Loppet

Igår var jag i Åsarna och körde Ica-loppet. Det har känts bra i veckan så jag hoppades att det skulle hålla i sig. Dagen innan så snöade det ganska ymnigt i Åsarna och enligt rapporterna låg det över 1dm nysnö ute i spåret. Därför trodde jag att det skulle bli sällskapsresa fram till 33km då det blir ett tuffare parti. Men när jag kom upp till start såg jag att det var väldigt fina spår.

Hamnade en liten bit ner i fältet. De tre spåren fylldes snabbt med åkare och jag såg att det började gå på rätt snabbt längst fram redan efter ett par kilometer så det gällde att vara på tårna. Kunde avancera och hitta bra positon i tätklungan. Efter ca 10km blev det en fin åkbacke och där gick jag upp och tryckte på en aning. Sen kom Fredriksson upp och hjälpte mig. Han var väldigt aktiv i dragjobbet och jag var med och tog några pass jag också. Upp emot bergspriset efter ca 20km så körde Fredriksson på hårt och han och Anton Sjöholm fick en liten lucka till övriga. Jag var sugen på bergspriset så jag rundade några åkare och tog upp jakten. Blev en ordentlig spurt de sista 50m och jag lyckades passera Mathias den sista metern och kamma hem det.

Efter den backen hade fältet spruckit upp ganska mycket och det fortsatte i ett bra tempo. Jag höll mig några placeringar bak i klungan. Efter ytterliggare 10km så började det gå undan ganska bra även på platten. Sen i den långa stigningen som följde så körde Rikard Andreasson på riktigt bra och han, jag, Brink och Östberg fick en liten lucka bak till de övriga. Var precis så att snöret höll på att gå bakåt hela tiden. Men Fredriksson lyckades tillslut ansluta. Brink och Östberg höll bra tryck i stakningen och Rikard fick ge sig. De sista kilometrarna gick Fredriksson upp och körde riktigt hårt. Men vi höll ihop. Jag hade lite dålig koll på hur avslutningen av loppet var så jag lämnade bort min position in emot spurten väldigt enkelt. För två år sen när jag körde var man ner och vände och tog hela upploppet. Men nu vek man av tidigare och körde bara halva. Synd för jag kände mig riktigt fräsch och stark i en diagonalspurt. Men jag är nöjd med min fjärdeplats. Det var ett starkt startfält och jag var ju väldigt nära segern.

Resultat

Matsboloppet

Efter att ha tränat på bra i några dagar nu tänkte jag att kroppen skulle vara lite sliten. Men istället känns det bättre och bättre. Skönt! Igår körde jag att långt DÖK-pass på fm. Efter halva passet fick jag sällskap med diverse cykel och bloggkändisar ifrån Falutrakten, trevligt! Var lite mör i armarna efter det och skatepasset på em. var lite segt till en början. Men efterhand så släppte det.

Idag körde jag ett lugnt distanspass på fm. tillsammans med några Falun-Borlänge åkare. Sen på kvällen så åkte jag ner till Hedemora och körde Matsboloppet i elljus. 3.8km klassiskt med parstart. Kände mig riktigt pigg. Jag hade bra glid men sämre fäste. Tre stycken var vi som kom till start i herrar motion. Jag lyckades gå segrande ur striden med 37 sek. Ca 5min efter målgång så körde jag ett till varv i fart. Det varvet gick bara 10 sek långsammare än mitt tävlingsvarv.

Resultat

Till helgen blir det Ica-loppet i Åsarna på lördag och sen åker jag ner till Stockholm och kör Värmöloppet på söndag. En riktigt långloppshelg med andra ord.

RSS 2.0