På väg emot nytt år

Som vanligt vid nyår har kylan slagit till över Dalarna. Varit tre riktigt kalla dagar på rad nu. Men bara man har bra kläder på sig så är det inget problem. Dock får man nog passa sig lite om man ska köra fart. Befinner mig i Falun denna vecka. Lite varmare än Mora och bra mycket härligare terräng att träna i. Ruskigt fint idag när solen gick upp över trädtopparna och det var nydragna fasta spår. Bara att plugga in lite bra musik i öronen och njuta i fulla drag. Till helgen har jag inga tävlingar inplanerade. Skönt att få en lugn helg och ladda om batterierna inför resten av säsongen.

Hur svårt kan det vara att göra en balanserad tour (Klassiskt resp. Skatelopp) ?. Hade dom bytt ut ett av de klassiska loppen hade det varit mycket bättre.

Teichmann är helt sanslös!

Gott nytt år!

Morapinglan

Tävling idag igen. 10km F på hemmaplan på programmet, 3x3,4km. Lätt och snabb bana, som vanligt nu för tiden. Med det menar jag att det är mycket platt och däremellan bara några kortare branta backar. Man får ingen riktig rytm på en sådan bana utan hafsar mest runt som det känns. Nåväl det gick helt ok idag ändå. Inledde loppet i ett ganska högt tempo tyckte jag. Vid första varvning var jag 6sek efter Kalle Gräfnings med min startkompis Patrik Karlsson  i rygg. Vid andra varvning 11sek efter, fortfarande med P.K i rygg. Vid mål 23sek efter och P.K hade äntligen släppt. Blev en andra plats för mig alltså, 6sek före Marren som slutade trea. Kalle G vann ganska överlägset. Starkt att vinna med så mycket tid på en så pass lätt bana.

Resultat finns här.


Topp 3 åker av sig: Marren, K Gräfnings, LS. Fotograf: A Öberg Källa: Anders-Morapinglan

Grängesbergsloppet

Idag var det dags för en tradition på annandagen. Nämligen Grängesbergsloppet. Ifjol blev det flyttat p.g.a snöbrist men i år kunde dom köra på hemmaplan. Tyvärr tror jag inte snöläget var det allra bästa för vi fick bara snurra på en 2,5km slinga. 4 varv på den lättåkta banan blev det. Gick ut i ett stabilt tempo som jag kunde hålla genom hela loppet. Tror att det var några som åkte jämt med mig i början men dom tappade på slutet och jag kunde vinna med 20sek före Pär Jonsson. Trea blev Peo Svahn 30sek efter. Var som sagt en alldeles för lättåkt bana för min smak men en seger är ju alltid fint.

Resultat finns här.


LS inför varvning. Foto: Steéns Sport & Trading

God Jul

God Jul till er alla som läser på bloggen. Har hunnit med ett intervallpass och en hockeymatch på morgonen så nu kan man ta det lugnt resten av dagen och njuta tillsammans med familjen. Blir fint med massa julmat!

30km F Lygna

Idag var det dags för skejtloppet i Lygna. Det hade frusit till lite under natten och spåren var hårda och fina. När vi åkte hit i torsdags trodde jag att det skulle vara masstart idag. Men det blev ett individuellt lopp istället, vilket var ett riktigt beslut. Banan var så pass smal på några partier att det vart köbildning några gånger ändå. Vi åkte i stort sett samma 5km bana som igår fast idag var banan förlängd till 7,5km med en ganska lång och delvis brant backe tillagd. Jag startade förhållandevis tidigt i det stora fältet och öppnade första varvet ganska lugnt med förhoppning om att jag skulle kunna gå med någon av de senare startande efter första varvet. Trots att jag gick rätt lugnt så fick jag känna lite på "Stum-Björn" uppför den långa backen redan på första varvet. Men han släppte som tur var neröver emot stadion igen. Ut på andra varvet så startade Fredrik Östberg strax innan jag varvade. Fick en bit upp till honom och fick fortsätta själv ett tag till. Men sedan kom Thomas Ramstedt som startade 15 sek bakom Östberg och körde om mig. Jag bet mig fast i hans rygg och höll den sedan ända tills vi var ikapp Freddan. In emot stadion efter 2 varv så kom vi även ikapp Fredrik Uusitalo som startat 45sek före mig och även han hängde på i våran grupp. Var riktigt skönt att ligga bakom i suget på denna bana och jag utnyttjade det så mycket det gick. Gjorde inte något jobb i gruppen utan försökte koncentrera mig på att gå med. Det gick bra tills långbacken på fjärde varvet då jag och Uusitalo tvingades släppa de andra två. Var riktigt stum vid det här laget men höll ihop det skapligt de sista kilometrarna in emot mål. Uusi spurtade ifrån mig en aning men jag klarade dagen med en 25:e plats. Riktigt bra för att vara ett så pass långt skejtlopp. Fick ju en ganska optimal resa runt banan men ibland ska man ha tur också. Marren gjorde ett stabilt lopp idag och gick in på en 20:e plats. Rikard hade en lite tyngre dag och åkte in på 23:e plats bara några sekunder före mig. Helt klart vart det en bra helg för mig i Norge. Formen känns stabil även om jag tagit det lite lugnare denna vecka. En liten anekdot från dagen var att funktionärerna idag tog till med hårdhandskarna emot våra mössor som sakande Sverigemärke i pannan. Eva fick precis innan hon skulle starta veta att mössan inte var godkänd och fick mössan i stort sett avsliten i startögonblicket. Schysst liksom. Vi andra hann få reda på det och fick ordna en lösning till vår start. Jag lånade en Atomicmössa av farsan som vart godkänd.

15km K Lygna

Idag var det dags för det klassiska loppet här på skandinaviska cupen i Norge. 15km, 3x5km stod på programmet för oss herrar. Under dagen pågick ett snöfall och temperaturen låg runt nollan. Vallaföre, som vanligt nu för tiden. Det blev glatt och svåråkt efterhand. Första varvet gick ganska bra men sen var det inte så mycket kvar av spåren på de efterföljande varven. Kände mig ganska pigg och försökte hålla fart så gott det gick runt banan. Kändes som det inte gick så fort men jag var ändå med i loppet ganska bra. Tyckte jag kunde hålla rätt bra fart runt hela banan men det gick inte riktigt att trycka på max eftersom det var så glatt och oroligt i spåret. Slutade på en 18:e plats, vilket jag är nöjd med. Resultatmässigt riktigt bra men åkkänslan var inte helt bra. Var en ganska lättåkt bana som passade dem som är starka i stakningen, vilket inte jag är. Snöfallet gjorde dock att det gick lite tyngre på vissa partier så det var inte lika stor fördel för stakmonstren som det var under gårdagen. Jens Arne Svartedal vann överlägset. Skulle tro att hans lopp räckt ganska långt i en världscup. Fredrik Persson överraskade lite och körde in på en delad tredjeplats, imponerande. Jag blev fjärde bästa svensk idag. F Östberg var 8:a och Rille var 11:a. Imorgon är det 30km F på en lite tuffare bana än idag. Blir spännande.

I övrigt så hoppas jag att man snart får lämna Norge igen. Har haft dåliga vibbar av landet ända sedan vi passerade gränsen. Det började direkt med deras värdelöst plogade vägar. Sen var det isgata in till vårat boende så vi inte kom fram med bilarna. Jag menar varför sanda när man får gäster. Allt är dyrt här och standarden på boendet skulle inte få finnas i Sverige. Sen fick jag en utskällning av en norrman under loppet eftersom jag ropade honom ur spår 15m innan en kurva. Trodde det var så att den som kommer snabbare bakifrån har rätt att göra det. Men icke! Han vägrade flytta på sig. Jag säger som Filip Hammar "Norge behövs inte. Vad är Norge?. Det ju bara några idrottsmänniskor liksom."

Update: Nog för att saker är dyra i Norge men inte trodde jag att dom skulle behöva sno skidor för att hålla på med sporten. Innan start märkte jag att det saknades ett par skidor som jag testat. Hann inte tänka mer på det men efter loppet fick jag veta att farsan hade hittat på dem uppe hos en norrman som höll på att testa skidor. Han hade "lyckats" råka få med sig mina skidor som låg under vårat vallabord med sig upp bland hans testskidor.Jul-Amerikan

Sista IFK-träningen innan vintern bjöd på ett riktigt fint Minatti-pass nämligen Jul-Amerikan. Det innebar heatintervaller där den som var sist på varje varv plockades av. Fyra race blev det. Två heatsegrar, en andraplats och en tredjeplats blev facit. Minatti hade kryddat banan med marshaller så det blev riktigt fint stämning. Man tackar!.

I övrigt har jag varit lite småseg i veckan. Men det var ju en lång bussresa i söndags och sen blev det ju en sväng till Stockholm över dagen igår så det hänger förhoppningsvis ihop med det. Kände mig dock ganska pigg på intervallerna idag så jag hoppas att formen håller i sig till helgen. Imorgon bär det av emot Lyngna för den Skandinaviska cupen.

Team Polarpuls.com

Igår var jag ner till Stockholm och hade lite planering samt julklappsutdelning med mitt nya multisportstall inför nästa år. Jag har beslutat mig för att köra tillsammans med Team Polarpuls. Jag och Niklas Karlsson börjar för dem till nästa år så det känns riktigt roligt. Vi började med lite fika och möte innan det blev middag. Sen drog vi vidare till Sportson i Kungens Kurva för att hämta ut de nya cyklarna. Blir drygt att hålla sig ända till våren innan man får ut och känna på grejerna. Finns risk att man tar en liten provtur någon gång under vintern. Har även fått en ny klocka och diverse utrustning till den som jag har testat och monterat idag. Efter julklappsutdelningen så avslutade vi med lite bowling. Hade ingen riktigt toppendag men fick åtminstone den näst bästa serien efter Tobbe. Sen blev det en fin bilresa upp till Mora tillsammans med Eva Svensson. Var trevligt att träffa på alla i laget och snacka lite inför nästa år. Blir spännande men det är långt kvar tills dess och många härliga skidtävlingar att fokusera på.

Skellefteå

Lördagens lopp i Skellefteå blev inte alls vad jag hoppats på. Kändes som det skulle innan start. D.v.s riktigt segt. Det brukar innebära att det kommer gå bra. Öppnade första varvet stabilt. Inte för snabbt tyckte jag själv. Det kändes riktigt bra. Låg 2:a vid samtliga av våra stationer med enbart Rikard före mig. Precis innan utförskörningen emot stadion hade vi en station där jag låg 4:a efter att alla passerat. Rikard ledde före Fidde och Marren var trea. Vid sista backen in emot varvningen så lyckades jag fastna till i nått spår och korsade skidorna och for som en vante efter backen. Jag har hemska problem att hantera en vurpa. Gick från att inte känna mig stum till att bli totalstum på några sekunder. Försökte tänka positiva tankar och ta det lugnt. Jag låg ju trots allt fortfarande 12:a i varvningen trots att jag kanske tappade ca 15 sek på vurpan. Försökte hålla i åkningen så stabilt som det gick men efter ett halvt varv var det dags igen. Ramlade återigen på ett opassande ställe och tappade loppet helt. Så dåligt gjort av mig. Dels är det dåligt att jag ramlar på dessa ställen, även om det var lite svårtåkt idag p.g.a den kompakta snön. Men framförallt väldigt dåligt att jag inte kan hålla ihop loppet trots att jag ramlar. Måste ju liksom vara bättre att man accepterar att man tappar de här 30 sekundrarna på fallen och fokuserar på resten av loppet istället. Blev tillslut en 26:e plats för mig. Väldigt missnöjd är jag, vilket jag absolut ska vara. Jag har bra form och bra skidor men klantar bort det. I övrigt var det en väldigt bra dag för Mora. Rikard 1:a, Leijon 5:a och Marren 8:a. Imponerande! Jag kommer igen till Norge nästa helg.

Eftersom även internet gick ner på Stiftgården under lördagen så lyckades jag inte publicera nått inlägg där uppe.

Söndagens sprint blev seg som vanligt. Jag lyckades gå vidare från kvalet med en 17:e tid. Sen var det 2h tills det var dags för kvartsfinal. Jag orkade inte sitta still och vänta på kvarten så jag hängde med Marren, Leijon och Rikard och dunkade lite intervaller istället. Så nu har man testat att göra det innan en sprintkvart också och det kanske inte vara att rekommendera. Jag blev nämligen väldigt sist i min kvartsfinal.

Efter att ha tagit de 8h hem med buss utan några poäng alls i bagaget har jag konstaterat att jag måste:
1. Lära mig ta ett fall på rätt sätt och inte stressa upp mig för det.
2. Lära mig åka heat i sprint. Sprinten verkar ha kommit för att stanna, tyvärr.

Formen känns fortfarande bra och nu är jag riktigt sugen på att åka bra i Norge kommande helg. Jag åker inte sprinten men bägge distansloppen.

Skellefteå till helgen

Hunnit med några fina träningsdagar nere i Falun i veckan. Igår blev det ett av mina favoritpass, nämligen backintervaller på milspåret vid Lugnet på fm. På eftermiddagen körde jag ett kortare distanspass med AdamSteen. Han var dock lite hårdare och fortsatte med löpning efter skidåkningen. Lite mer snö nu bara så blir det riktigt fint uppe vid Lugnet. Snökanonerna jobbar för fullt och idag höll dom på att köra ut snö med lastbilar såg jag. Blev ett löpintervallpass med Marren i hallen idag på em. Högre fart än förra veckan men det kändes lättare i benen ändå. Några pass till så är nog benen helt med i matchen. Till helgen väntar tävlingar i Skellefteå. 15km fritt på lördagen och Sprint Klassiskt på söndagen. Varför kan dom inte ha sprint i samma stil som distansloppet på cuphelgerna ?. Så jäkla onödigt att släpa med en massa extra utrustning bara för det. Jag hoppas att formen håller i sig sedan förra helgen. Nu ska jag bort på terminsavslutning med idrottshögskolan och ladda med lite julbord. Imorgon blir det långa bussresan upp till Skellefteå.

Seger i Särna Hedlunds Minnescup

I helgen var det dags för det dags för den traditionella Särna Hedlunds Minnescup som består av tävlingar i Särna och Idre. Jag har åkt dessa tävlingar ända sedan jag var liten. Då brukade de vara säsongspremiären. Nu har man hunnit med en tävlingshelg redan för 3 veckor sedan. Men det kändes skönt att vara igång igen.

Särnatävlingarna var först ut detta år. Det brukar vara vartannat år vilken av dem som går först. I år var det alltså Särna och det innebar att det var 10km klassiskt som gällde, vilket kanske är mina absoluta favoritdistans. Öppnade loppet rätt tufft och hade en ledning på 5sek redan efter första kilometern. Startade dock tidigt i den A-seedade gruppen och hade ingen riktigt bra koll på vad som hände bakom. Försökte åka lugnt och stort genom hela loppet vilket funkade riktigt bra. Första varvet av tre var jag riktigt pigg men på andra varvet började det gå lite långsammare. Sista varvet var lite kämpigt men kunde hålla i åkningen hyfsat ända in till mål. Men överlag får jag säga att det var en bra genomfört lopp. Jag hoppas ju såklart att det finns lite mer att hämta längre in i säsongen. Resultatet blev en seger med 19sek före Anders Palmér på andra plats och 24sek före min klubbkompis Niklas Karlsson på tredje plats.

Andra dagen var det dags för Idretävlingarna, vilket innebär 10km fristil. Jag är ju helt klart bättre i klassiskt så det var lite pirrigt inför loppet. Öppnade återigen ganska tufft och var i delad ledning efter första varvet. Precis som under gårdagens lopp så började jag tappa lite på andra varvet. Tror jag var ca 10-15 sek efter Fredrik Karlsson efter två varv. Sista varvet blev kämpigt igen och tappade ytterliggare tid. Föll ner till en 7:e plats i den ändå ganska tighta resultatlistan. 28sek efter Fidde som vann får anses vara ett ok lopp för min del tidsmässigt. Åkmässigt finns det dock en del att jobba på. Blir lätt stum på skate och kan då inte hålla trycket på de lite mer lättåkta partierna.

Totalt så vann jag Särna Hedlunds Minnescup 2008, vilket var det kvitto jag ville ha efter helgen. Det är tråkigt om träningen har känts bra och man inte får ut det man vill på tävlingarna. Nu har jag lite ro i arbetet så att säga. Nästa helg är det 15km F i Skellefteå som gäller och då hoppas jag att skaten fungerar bättre än nu i helgen. Vore grymt kul att få på ett bra lopp i första Sverigecupen för säsongen.

Resultat Särna
Resultat Idre
Resultat Särna Hedlunds Minnescup

Back online

Varit i Falun utan tillgång till internet i veckan. Fick dock internet under torsdagen, perfekt!. Träningen under veckan har flutit på bra. Körde det första inomhus-löppasset i onsdags tillsammans med Marren. Blev några intervaller och ett riktigt bra pass. Har lärt mig av tidigare år då man kört för hårt de första passen på bana och sen bränt ut benen. Snön har fallit under veckan nu också och det senaste jag hörde var att man pressat runt 10km spåret på Lugnet. Ett riktigt fint och roligt spår är det. Antar det kommer bli några rundor runt det i vinter.

Idag har jag kört ett kortare pass med lite fartinslag vilket brukar vara standard inför en tävlingshelg. Imorgon åker jag upp till Idre och kör 10km K på lördagen och 10km F på söndagen. Var lite mindre folk än jag trodde det skulle vara anmälda men det finns några hårda nötter att knäcka ändå. Formen känns helt ok så det ska bli skoj att tävla på en fin bana.


RSS 2.0