Finnmarksturen

Japp, igår var det dags för Finnmarksturen. Klockan 10 drog vi iväg från Hillängens IP för att ge oss ut på våra 112km. Masterstart de första kilometrarna ut ur stan. Låg med hyfsat och kan absolut inte skylla på min position för att jag fick lov att släppa iväg täten uppöver första långa backen. Dom kör helt enkelt lite för fort för mig. Jag lyckades dessutom tappa bägge mina flaskor någonstans under första milen. Tur att jag hade Camelbak med annars hade det blivit kämpigt. Var lite i sämsta laget ändå med 1,5L vätska på närmare 5h cykling. Kom istället in ett gäng som höll mer lagom fart för mig. Blev lite byten av gäng när man kommit ut ifrån Single track partierna. Sprack ofta upp under de partierna. Var en ordentlig backe upp till första bergspriset vid Skattlöseberg som sög musten ganska bra ur benen. Hade spruckit upp ganska bra uppöver där men på vägen ner lyckades vi samla ihop ett gäng igen som kunde samsas lite. Var lite kramptendenser på väg upp till nästa spurtpris vid Ljungåsen ca 2 mil senare. Men jag kände mig ändå hyfsat fräsch och kunde gå ifrån gruppen tillsammans med ett par andra åkare. Vi åkte sedan ikapp ett lite mindre gäng med ca 35km kvar och det verkade gå i lagom tempo. Då slog krampen till igen och jag tvingades släppa det gänget. Inne på den geggiga motorcrossbanan vid Grängesberg så var det ruskigt tungåkt. Blev ett stopp där för mig och när bägge benen slog ner i backen så blev jag still och kunde inte röra mig då krampen slog till rejält i bägge benen. Efter 20-30 sek så kunde jag ta mig upp på cykeln igen och sen var det en kamp emot krampen den sista biten in. Med 17km kvar så började Galgbacken och det blev en seg historia där hela gänget jag låg med sprack upp. Inte direkt så jag väggat men benen var rejält tomma vid det här skedet. En ordentlig stigning igen med 10km kvar och sen var det riktigt tungt de sista 5km in emot mål. Tappade en hel del tid och placeringar men kunde ta mig i mål tillslut på tiden 4.51. 181 bpm i maxpuls och 159 bpm i snittpuls. 65.8 km/h i maxfart och 22.4 km/h i snittfart. 78 rpm i snittkadens.

Var nog bland de jobbigaste racet jag någonsin kört. 112km är riktigt lång sträcka att sitta på MTBn. När jag kom i mål var jag väldigt tveksam till en start igen. Men redan nu har jag börjat glömma bort hur jobbigt det faktiskt var. Cykeln skötte sig bra trots lite uppror tidigare i veckan. Vädret höll upp nästan ända in till mål. Det var lerigt och roligt ute på banan trots att jag de sista 15km helst hade varit i mål redan. Ryggen klarade sig mycket bättre än cykelvasan och jag halkade bara tre gånger utan att ramla något värre. Som jag sa igår så var mitt mål att göra ett ok lopp och det tycker jag att jag lyckades skapligt med. 97km av loppet var godkänt medans sista 15km var ganska dåliga.


Laddar för Finnmarksturen

Har varit en riktig lågvecka för mig nere i Falun nu. Jocke har bott hos mig denna vecka också. Vi var och spanade in en lägenhet i veckan. Men hon som bodde där berättade att hon delvis flyttade p.g.a grannarna så det blev pass på den lägenheten. Antar det hinner dyka upp något mer alternativ framöver ändå. Har ju min lägenhet kvar en månad till.

Imorgon blir det Finnmarksturen för mig för första gången. Jag har kört lilla några gånger när jag var yngre men nu blir det alltså premiär på det stora loppet för min del. Lågvecka innebär att jag är i brutalt dålig form så jag har inte direkt några förhoppningar mer än att ta mig runt på en acceptabel tid. Det ska bli skoj i vilket fall även om vädret ser ut att bli kasst. Men man åker ju mountainbike för att bli skitig :).


Vasastafetten

Igår avgjordes Vasastafetten emellan Sälen och Mora. Det blev en spännande historia där vi utmanades hårt av brandmännen från Stockholm. Alltid kul om det är tight så länge man vinner.

Thomas Sparr tog hand om startsträckan och växlade ut David Frisk strax bakom det ledande mixlaget som inledde starkt med de duktiga orienteringsbröderna Lysell. David fick dock tidigt i loppet problem med en vad och tappade massor av tid. Själv satt jag då och lyssnade på radion i Risberg och började bli lite orolig vad som hade hänt. Över sju minuter efter det ledande mixlaget och nere på en femteplats i herrtävlingen kunde David äntligen skicka ut Adde Allerhed på den tredje sträckan. Han sprang bra och kunde plocka upp oss en placering till en fjärdeplats. På fjärdesträckan sprang Daniel Svensson ruskigt bra och tog oss upp till en andraplats bara bara nio sekunder bakom brandmännen som tagit över ledningen.
Nu var det min tur att ge järnet. Jag fick möta Mikael Kristensson som är en duktig orienterare tävlandes för Leksands OK i vanliga fall. Gick ut ganska hårt och plockade snabbt in de sekundrar jag gick ut bakom. Micke höll dock ett bra tempo upp över de blöta stigningarna och jag valde att lägga mig i rygg och inte förivra mig. Kände mig något sliten efter de senaste veckornas hårdträning och ville absolut inte knäcka mig. Hade planerat att jag skulle gå upp och köra när vi kom ut på asfalten med ca 5 km kvar. Men kände att det fortfarande gick i ett sådant tempo att det inte var någon ide när vi väl kom dit. Med 3.5 km kvar kände jag att jag vågade mig på att höja tempot. Gick upp och höjde tempot en aning och fick ganska snabbt några meter som sedan långsamt utökades till 30 sek vid växlingen. Jag vann sträckan på tiden 42.04. Var 42 sek före Pelle Engstrand och 43 sek före Kristensson.
Jag skickade ut Jonas Buud i ledning men han blev ikapplöpt av en starkt löpande brandman. Mikael Sandgren tog oss upp i ledning igen med några sekunder på den sjunde sträckan. På den åttonde sträckan tog brandmännen tillbaks ledningen genom Anders Eriksson som sprang ikapp Wrahme några sekunder. På den nionde sträckan blev det en spännande kamp mellan Henrik Bysell för oss och Johan Israelsson för brandmännen. Dom låg ihop hela loppet fram tills sista kilometern då Israelsson drog ifrån Henke 13 sekunder inför sista växlingen. Spänningen på topp inför sista sträckan. Där vi hade Mattias Argårds och brandmännen hade min multisportkollega Jonas Gårder. Mattias gick ikapp Jonas ett par kilometer in på sträckan och sedan låg han bakom ända in till spurten. Rejält utpumpad kunde han slänga sig på backen efter att ha grejat segern till oss, härligt!!!.


Bolt har lärt mig att det måste spexas lite under loppen ;). Foto: Anders Niemi

På läger igen

Det blev en vilodag i måndags och sedan for jag ner till Falun för att vara med på läger med skidhögskolan. Igår kördes det styrka på förmiddagen och styrkestak på eftermiddagen. Ingen höjdare när överkroppen känns alldeles tom. Fick slita en del för att hänga med. Idag blev det en heldag borta i Bjursås/Sörskog. Vi började med backintervaller i Baggbobacken. Jag var ganska kraftlös idag också och fick slita för att försöka hänga med. Gick bra några intervaller men emot slutet av passet fick jag lov att släppa de starka Falun-Borlänge åkarna med några sekunder. Passet avslutades med avåkning upp till Sörskog där vi duschade, åt lunch och spelade kubb innan vi tog en löptur på vildmarksleden tillbaks till Bjursås. Blev en ordentlig tur på strax över tre timmar på den regnsjuka vildmarksleden. Kände av vissa tendenser till en öm vad igen så imorgon blir det lite alternativa pass för min del. Blir dubbelpass imorgon och sedan enkelpass på fredag inför Vasastafetten på lördag där jag i dagsläget ser ut att springa sträcka 5 emellan Risberg - Evertsberg.

Cykelvasan

Idag var det premiär för cykelvasan och det blev även avslutningen på vårat läger i Sälen. Kroppen kändes förvånansvärt pigg trots att den fått ca 23h träning innan start. Jag startade i det oseedade ledet så man var ganska körd redan på förhand vad gällde topplaceringarna eftersom tempot var väldigt högt uppskruvat redan från start. Jobbade mig upp genom fältet bit för bit tillsammans med en norrman som jag fick igång ett bra sammarbete med. Vi körde in en del åkare som fått släppa där framme men kom aldrig ikapp någon riktig klunga. Tillslut hade vi kört in så mycket folk som lagt sig på rulle att det bildades en klunga i vårat gäng och vi kunde börja växelköra ganska bra. Först vid Evertsberg hade vi lyckats köra in damtäten. Våran klunga hade vid det laget spruckit upp och vi körde in fler och fler åkare på väg neröver emot Mora. Var lite småseg vissa partier på andra halvan av loppet men kunde hålla rätt bra fart ända in till mål. Tyvärr blev jag ifrånåkt av bästa dam med sex kilometer kvar. Dom är imponerande starka. I mål kom jag på tiden 3.09.43 och det räckte till en 33:e plats som jag är ganska nöjd med med tanke på förberedelserna och startläget. 28.46 km/h blev mitt snitt på sträckan. Vann gjorde Matthias Wengelin på 2.43.27. Det är galet snabbt! Lyckades föresten få en punktering med ca 400m kvar. Rättvist! =).


Loppet var en riktig höjdare. Tekniskt sätt väldigt lätt men ändå en utmaning med tanke på längden. Underlaget höll riktigt bra trots den blöta sommaren och där jag låg var det aldrig några krångel med övrig trafik eller andra hinder. Jag tror helt klart att det här kommer slå i Sverige. Kanske redan tills nästa år. Med tanke på svårighetsgraden på de tekniska partierna kan jag varmt rekommendera alla som vill uppleva vasaloppet från en annan sida att köra loppet nästa år.

Sälen update

Nu har det gått några dagar på lägret här uppe i Sälen. Det har varit riktigt bra dagar ännu så länge. Idag har vi kört lite intervaller nere på löparbanan på Tjärnhedens IP. Kändes bra men blev lite öm i en vad emot slutet av passet. Efter den obligatoriska eftermiddagsfikan så blev det en batalj på minigolfen emellan mig, Jocke och M. Argårds. Jag gick naturligtvis vinnande ur den matchen. På eftermiddagen så var det valfritt pass och jag och några till valde att cykla upp till  Högfjällshotellet och köra styrka. På hemvägen tog vi en tur upp till toppen av Lindvallen  och körde downhillbanan ner. Imorgon blir det troligen två lite lugnare pass för min del för att sedan avsluta lägret med Cykelvasan på söndag.

På läger i Sälen

Efter en härlig weekend i Brighton med kortspel och alldeles för mycket friterad mat så har man nu styrt kosan upp till Sälen istället. Blir mitt första läger med klubben den här säsongen.
Idag började vi med att köra rullskidor ifrån Risberg upp till Lindvallen och på eftermiddagen blev det ett skidgångspass. Kroppen kändes bra och var pigg så jag tror det kan bli ett riktigt bra läger här uppe. Vädret var lite svajande idag. Men lagom till att vi skulle träna så slutade det regna och solen började faktiskt skina lite på eftermiddagen.

Storpublik på löpbanan

Tillbaks i Mora efter en trevlig helg i Östersund. Trevliga människor, bra musik och bra träningsväder klagar man inte på. Gillade nog Bob Hund bäst på festivalen. Lady Gaga var väl en hyfsad show. Men kanske inte den musik jag lyssnar på när jag sitter hemma. Sahara Hotnights, helt ok. Men bjöd inte på något extra direkt. Blev ett gäng varv på rullskidbanan och en tur över till Frösön under helgen också. Måste nog erkänna att det finns lite terräng att träna i där uppe också.

Idag blev det lite intervaller nere på Prästholmen. Var träning för orienterarna men det var inte så många som vågade sig dit. Efter lite uppvärmning gled vi in på banan och möttes av storpubliken. Eller ja, det var väl ca 100 personer där. Det var visst derby på gång på fotbollsplanen emellan Mora och Färnäs. Blev ett antal 1000m intervaller. Kändes bra!. Matchen har jag ingen aning hur den slutade men det stod 2-1 till Färnäs när jag lämnade området.

RSS 2.0