Sprint SM

Idag kördes SM sprinten på en lång och tuff bana här i Sundsvall. Bästa möjliga för mig som är seg i vanliga fall. Kvalet gick ok. Höll på att ramla i första kurvan men redde ut det utan problem. Var stum på slutet men krigade på de sista metrarna och gick in på en delad 15:e plats. I kvarten fick jag möta bl.a Robin Bryntesson och Peter Larsson som kört 7sek snabbare än mig i prologen. Missade starten helt, som vanligt. Men när jag väl kom igång lyckades jag gå förbi alla och var först ner för backen. Sen var det bara att grisa på uppför. Rejält stum på slutet men slutade trea i heatet efter en hård duell med Johan Edin. Båda jag och Johan klarade oss vidare på tid till semifinal. Skönt att dom äntligen kör med det systemet i Sverige. I semin fick jag möta hårt motstånd och var sist nere i backen. Hängde med skapligt upp över de första backarna men kände att det var kört och la av lite på slutet. Bara att ladda för B-finalen. Fick en hyfsad start från mitt ytterspår och var först nerför backen igen. Stumnade ännu en gång rejält på slutet och körde in som fyra. Blev alltså en tiondeplats i slutändan vilket jag får vara mycket nöjd med.

Imorgon är det dags för sista racet här uppe i Sundsvall, 15km fritt. Bara att försöka ladda om inför det. Blir nog ett tufft race det med. Fin, hård utslagsgivande bana.

Första SM-loppet avklarat

Nu har vi kört igenom det första loppet på SM-veckan. Det var alltså 15+15km Duathlon. Det har känts bra de senaste dagarna så jag hade stora förhoppningar om att nå den magiska platsen topp 10. Det gick snabbt att testa skidor på morgonen. Redan 1h innan start hade jag valt ut vilka jag skulle köra på. Det är sällan jag är klar så tidigt. Men det behövdes inga kompletteringar alls idag. Nästan så man blev lite rastlös innan start när man hade så mycket tid på sig.

Jag fick en bra start på den klassiska delen och låg med uppe i topp. Första varvet kändes stabilt och jag låg med i tätklungan. Det hade spruckit upp lite redan på första varvet vilket var bra. På andra varvet gick det lite snabbare och jag släppte den absoluta täten bestående av Södergren, Fredriksson, Olsson och Hellner. Tredjevarvet kom det största raset på den klassiska delen då Södergren bombade på ordentligt i täten. Jag låg då i tredjeklungan tillsammans med Modin, Ojala och Söderhielm. Sista varvet höll vi i ganska stabilt och jag växlade tillsammans med gruppen, som även kört ikapp Rickardsson, på en 8:e plats.

Ut på skejtdelen var jag stum nästan direkt. Det är branta backar på skejtbanan så man blir ordentligt stum. Brink öppnade skejtdelen starkt och kom snabbt ikapp våran grupp. Sen var det bara att försöka slita sig med så länge det gick. Det var ordentligt med syra uppe i toppen av EKG-backen varje varv men man kunde återhämta sig skapligt in emot stadion. På slutet av det tredje skejtvarvet tvingades jag dock släppa gruppen jag låg med. Rikard A och Tiio S låg tillsammans bakom mig och körde om mig i början på sista varvet. Tappade en hel del tid men lyckades hålla mig 10:a ända in till målet.

Jag är nöjd med loppet och klarade min målsättning med en 10:e plats. Klassiska delen kändes bra och jag tyckte jag kunde åka kontrollerat. Skejtdelen var ändå ok. Det gick ganska fort i våran grupp så det var väl lite väntat att man skulle få ge sig på slutet. Det som jag är missnöjd med är mitt sista varv då jag faller igenom alldeles för mycket. Tappar t.ex 50sek på J. Brink på sista varvet vilket är för mycket.

Officiella resultat

Update: Nu med officiella resultat. Kan även meddela att det blev ett lagsilver för oss ;).

Inför SM

Har varit uppe i Mora och laddat de sista dagarna inför SM. Snön har vräkt ner hela helgen. Så nu är det riktigt fint överallt. Men det var lite svåråkt i helgen eftersom dom inte riktigt hann med att pista överallt. Tävlade inget i helgen så det är bara att hoppas att formen är där jag vill att den ska vara, på topp!. Det har känts bra på de senaste träningarna åtminstone. Imorgon eftermiddag åker vi upp emot Sundsvall med klubben. Sen blir det en dag att testa skidor och banor på onsdagen. Banorna ser dock riktigt fina och utslagsgivande ut.

På torsdag är det dags för första distansen, 15+15km duathlon. Jag hoppas att jag kan bättre på min placering ifrån dubbeljakten ifjol. Då blev det en trettondeplats. Det fortsätter sedan med sprinten på lördagen. Jag ställde inte upp i sprinten ifjol så den placeringen blir lätt att förbättra. Men jag ska ta mig vidare ifrån kvalet och sen får vi se vad som händer efter det. Sen avslutas det med 15km-loppet på söndagen. Eftersom det går i skejt i år får jag nog svårt att förbättra min sjätteplats från ifjol. Jag får sikta på en topp-15 placering där.

Mer info om SM, resultat och löpande nyheter kommer finnas här.

Löpintervaller och träningstävling

Imorse blev det löpintervaller i friidrottshallen tillsammans med orienterarna. Det är några snabba rackare men dom sprang inte ifrån mig så mycket iallafall. Vi plockade ihop ett bra pass och känslan i kroppen var bra under hela passet.

På eftermiddagen var det dags för den första deltävlingen i elljuscupen, skidhögskolans träningsserie. Jag hade naturligtvis glömt bort att det var cuptävlingen denna vecka så jag hade inte tagit med mig några hyfsade skidor med ner. Blev till att köra på slaktarskidorna, som gått över stock och sten hela säsongen. Det var inte det lättaste jag åkt på kan jag sammanfatta det med. Tyckte jag öppnade riktigt hårt på det första 4km-varvet men var ändå 33 sek från ledning. Så jag började förstå att jag kanske inte hade det bästa surfet. Blev till att slita igenom resten av loppet. Totalt körde vi 16km (4x4km). Marren vann överlägset före Jimmie Johnsson och Kalle Gräfnings. Själv blev jag nia, 3.22 efter. Nästa vecka har jag bättre skidor och framförallt bättre surf!

Nu är jag uppe i Mora för att ladda upp de sista dagarna inför SM.

Tungföre

Nu har det snöat lite lätt några dagar. Det kommer dock väldigt lite hela tiden så man märker det knappt. Idag kom det dock något mer. Imorse körde jag, Jeddin och Jocke lite klassiska intervaller. Grabbarna hade dock lyckats valla bort sig lite i det knepiga föret. Nysnö och precis under nollan. Klister var absolut inte att rekommendera. Själv hade jag lyckats få till skapliga skidor och det frös inte så farligt. Blev lite blandat av längre och kortare intervaller samt några impulser. Kändes helt ok.

På eftermiddagen blev det ett långpass fritt uppe på Lugnet. Det snöade fortfarande och låg runt nollan. När man kommit upp en bit i skogen var det lite blött i den gamla snön medans nysnön som dalade ner var förhållandevis torr. Det resulterade i ett riktigt tungt grisföre. När det fryser under när man stannar och dricker börjar det bli jobbigt att skejta. Nåväl det blev ett bra pass och det är ju bra att det kommer ner lite snö. Förhållandena har försämrats kraftigt efter det senaste blidvädret. Nu har dom dock fått fingrarna ur r***n uppe på Lugnet och har börjat köra ut lite snö på elljusspåret, helt klart på tiden!

Kul med Jerringpriset till Kalla, grattis!

Evertsbergsrännet och födelsedag

Japp idag var det dags att bli ett år äldre igen och vad passar bättre att göra på sin födelsedag än att tävla !?. Det var dags för Evertsbergsrännet och det hade samlat ett stort och bra startfält i år. Mycket folk med i början och det var lite trångt men gick utan incidenter för min del. Loppet började med en liten loop uppe i Evertsberg innan vi tog vasaloppsspåret ner emot Tennäng. Jens Eriksson körde ovallat och drog mycket i början. Jag var också upp och körde en del. Kan inte hålla mig utan blir sugen på att gå upp lite. Dock körde jag ganska lugnt när jag var uppe. Efter vändningen blev vi ett mindre gäng när det blev lite mer körning uppöver. Dom som stakade hängde dock med bra trots att vi försökte köra av dom. Med ca 10km kvar försökte jag att gå ifrån uppöver men lyckades inte skapa just någon lucka och sen var jag ganska rökt resten av loppet. Låg och sladdade i bakre delen av klungan tillsammans med Rikard Andreasson och Markus Leijon. Hade inga krafter att blanda mig i spurten som blev på slutet. Släppte upp i sista backen och tog mig in på en 13:e plats. Mats Larsson segrade före Erik Eriksson och Niklas Karlsson. Idag var det mycket roligare att åka än igår trots att det inte gick att skapa någonting just. Nu på eftermiddagen har det blivit lite tårta och sport på tv. Jönsson dominerar i Kanada. Grymt imponerande att se!

Resultat finns här.

Järnaspelen

Åkte till Järnaspelen med förhoppning om att få en bra genomkörare. Jag, Rikard, Niklas och farsan gled ner i Tiguanen och allt kändes bra så långt. Väl på plats får man veta att loppet är ändrat. Det på förhand bestämda 3x5km på en fin bana har nu blivit utbytt emot 6x1,5km på en bana som innehåller en backe. Det är lika för alla, bara att gilla läget. Ut och testar banan. Redan efter att första klassen har åkt var allt bara socker uppför backen. Svårt att få fäste eftersom snön bara rullade. Alternativet är helt klart att staka men det var mjukt och dåligt stavfäste också. Efter att jag testat ett varv utan fäste inser jag att inte jag kommer orka åka utan fäste. Bestämmer mig för att köra med fäste. Alla utom Jimmie Johnsson åkte med fäste. Redan på första varvet var det bökigt uppför backen. Inte blev det bättre av att juniorklasserna snurrade samtidigt och man fick lov att runda folk till höger och vänster. Hemskt trist att åka när det blir ett sådant här lopp. Går riktigt dåligt för mig. Tappar loppet totalt på slutet och blir 6:a, slagen med 52sek av Niklas Karlsson som vann. Jimmie var tvåa några sekunder efter och Rikard slutade 3:a. Hade jag hållit ihop loppet lite på slutet så hade jag varit fyra men nu passerade Pär Jonsson och Jens Eriksson mig på sista varvet. Skit samma bara att glömma och blicka frammåt.

Harbin inbokat

Nu är det klart att vi blir ett gäng som drar till Harbin på 24th Winter Universiade. Ska bli riktigt skoj. Var riktigt bra tävlingar i Torino för 2 år sedan och som det ser ut nu så hårdsatsar Kina på evenemanget. Vi åker veckan efter Ulricehamnstävlingarna i mitten av Februari och blir borta fram tills Vasan. Det finns en liten öppning att vi kommer hem så att man hinner åka Vasaloppet och jag brukar inte vara den som bangar på idiotiska möjligheter. Är dock långt tills dess så mycket hinner hända.

Annars har veckan ägnats åt skolan. Tenta imorgon. Blir jobbigt men jag borde kunna klara den. Till helgen blir det Järnaspelen, 15km K och Evertsbergsrännet, 42km K. Får hoppas det är snö kvar bara men nu har åtminstone kylan kommit igen.

Sprint K Östersund

Idag var det klassisk sprint på Sverigecupen. Många bra åkare med. Riktigt fin och tuff bana som passade mig fint. Tog mig vidare från kvalet som 11:a. Fick sedan åka kvartsfinal emot Emil Jönsson och Håkan Löfström och sen var det roliga slut för denna dag. Fick som vanligt en usel start i kvartsfinalen. Var sen aldrig riktigt med i loppet utan hade en egen kamp med Patrik Karlsson om tredjeplatsen som jag lyckades vinna. Tyvärr räckte inte min elfteplacering ifrån kvalet till någon Lucky Loser-plats utan jag missade precis avancemang. Nåväl jag kommer allt närmare att gå längre i sprint. Efter att Mikael Östberg skejtat lite för mycket i semifinalen blev jag uppflyttad en placering och blev 12:a. Jönsson plockade hem det hela.

Slutresultat finns här.
Prologresultat finns här.

15+15km Pursuit

Idag kördes det 15+15km Pursuit i Östersund. Jag fick en bra start på loppet och låg med i toppen. Johan Olsson körde fort ganska tidigt och gick ifrån oss andra. Jag låg i gänget bakom tillsammans med Mats Larsson, Emil Jönsson och Tiio Söderhielm. Fick dock lov att släppa iväg Mats och Emil i det lättåkta partierna ner emot stadion, tyvärr. Blev även några till som passerade mig och jag växlade som 10:a efter den klassiska delen. Gick ut i en klunga tillsammans med Tiio, Håkan Löfström och Fredrik Byström. Vi låg tillsammans hela skatedelen men blev på slutet av tredje varvet inåkta av Peter Larsson, Fredrik Karlsson och Erik Eriksson. Jag försökte att köra på lite halva sista varvet men lyckades inte skapa någon lucka till de övriga så jag avbröt min körning. Inför sista backen så gick Peter och Fidde upp och körde stenhårt. Jag försökte slita mig med så gott det gick. Blev sedan nerspurtad av Bysse, vilket nog inte var någon svårt match för honom direkt =). Slutresultatet blev en 10:e plats. Vilket är ganska ok för min del. Känner att det kunde gått betydligt bättre men även betydligt sämre. Rikard slutade 6:a, Erik 11:a, Marren 16:e och David 20:e.


Toppen av sista backen. Foto: Markus Leijon

Resultat finns här.

Var ett tag sen

Det var ett tag sen jag skrev nått nu av den enkla anledning att jag inte tävlat på ett tag. Förra veckan tog jag det dessutom rätt lugnt. Blev mest lugnare distanspass, vilket passade bra med tanke på kylan. Ägnade helgen till att umgås med lite kompisar, som jag har alldeles för lite tid till annars på vintern, spelade en del Magic och laddade helt enkelt batterierna inför det nya året. Denna vecka har jag vridit upp träningen lite igen. Igår avverkades ett antal Duathlonintervaller. Det är läge att börja träna lite utrustningsbyte och muskelgruppsbyte inför helgen. Idag har vi kört jaktsstartsrace klassiskt på klubbträningen. Det känns fortfarande riktigt bra och det ska bli kul att tävla igen till helgen. 15+15km Duathlon och Sprint Klassiskt står på programmet i Östersund.

Fin dag i Falun

Grymt fin dag idag. Temperaturen har krupit upp till riktigt behaglig nivå och föret är perfekt. I morse körde jag backintervaller på milspåret vid Lugnet, gröna milen. På eftermiddagen blev det lite distansåkning på elitspåret istället. Träffade på Stor-Steen och körde med honom nästan hela passet. Han knäckte mig dock genom att redan ha kört 2h när vi träffades. Fint pass blev det i vilket fall. Nu snöar det lite i Falun. Blir perfekt med lite nysnö i spåren. Är lite tunnt på vissa ställen fortfarande.

RSS 2.0