Reportage - Bröderna Eriksson laddar inför vintern.

Nu i dagarna har bröderna Eriksson varit i tunneln och laddat inför vintern. Erik som går i väntans tider var bara ner över dagen medans Anders är med IFK Moras elitgäng från onsdag till söndag. Jag lyckades först fånga dom på Wienerkonditoriet där en molusk avnjöts med en kopp kaffe.

- En molusk räcker. Man måste hålla matchvikten inför vintern, berättar bröderna.

Eftersom fikan låg inträngd emellan två pass så hann jag inte ställa just några frågor till dom utan fick fortsätta intervjun under eftermiddagspasset. Jag stakade på som en tok och försökte hänga med Erik samtidigt som jag ställde lite frågor:


L: - Erik du går i väntans tider hur känns det ?

E: - Det är spännande. Blir ju en stor omställning i livet. Men det ska bli roligt.

L: - Hur har uppladdningen inför säsongen gått annars ?

E: - Det har gått som jag väntat mig.

L: - Några förändringar i upplägget ?

E: - Jag har tagit över ansvaret för min träning själv och har numera bara hjälp av Robin som bollplank.

L: - Vad har du för mål med säsongen ?

E: - Eftersom SM ligger över långsloppscupen så blir SM ett av målen. Men tyvärr känner jag att årets distanser kanske inte är mina bästa. Känns ju tungt att sprintstafetten är bortplockad där vi ju plockade brons i Östersund. Vasaloppet är ju självklart säsongens största mål. En seger där skulle ju inte sitta fel.

L: - Du kan utnyttja pappaledigheten till att hårdsatsa nästa säsong, är det en plan ?

E: - Det var ju naturligtvis planerat med tanke på OS i Vancouver, säger Erik lite ironiskt med ett skratt.


Efter dessa frågor fick jag lov att släppa iväg Erik och hämta andan lite. Vi får önska Erik lycka till med både papparollen och säsongen.


På middagen fick jag sedan ett snack med Anders.


L: - Du ser lite blank ut i ögonen. Har dom första dagarna varit tuffa ?.

A: - Det enda jag tänker på just nu är hur jag ska överleva morgondagens fartpass på förmiddagen och stakpass på eftermiddagen.

L: - Har försäsongen gått bra annars ?

A: - Det har varit lite mycket multisport vilket gjort att rullskidåkningen blivit lidande.

L: - Har du någon hjälp med träningsplanering ?

A: - Ja jag har kontakt med coach Magnus Andersson. Han styr mig strikt. Det har verkligen varit ett lyft.

L: - Vad har du för mål inför säsongen ?

A: - Vasaloppet är mitt stora mål. Jag skulle vara väldigt nöjd om jag kunde hålla fjolårets placering.

L: - Erik ska bli far i dagarna det är inget som du också är på gång med ?

A: - Nej det är inget planerat i dagsläget.

L: - Du ser trött ut kanske dags att sova ?

A: - Ja nu lär man ladda inför morgondagen.

 


Fotografen får inget betalt för denna bild på bröderna.

Nästan ett vasalopp i tunneln

Idag har det vart stora samla tid dagen. Som vanligt när vi är på läger med Mora började dagen innan frukost med morgonsport. Denna gång bestående av lite uppmjukande rörelser följt av 20 min hållningsstyrka. Perfekt att få igång kroppen lite innan frukost även om huvudet vill annat för det mesta. Efter det blev det ett skejtpass i tunneln med lite teknikstudering och korrigeringar inför vintern. Jag hängde på låset och fick ta oskulden av manchestern idag. Björn Albinsson försökte springa förbi mig in i tunneln men eftersom jag är en hejare på skidbyten vid skiathlon lyckas jag sätta på mig utrustningen före honom och kasta mig ut i spåret. Dagens första seger var ett faktum. Lunch och ett besök på Wienerkonditoriet följde. Passade även på att köpa mig en ny bandyklubba när jag var nere på "stan" eftersom dom sålde ut  till halva priset. Börjar ju bli lite prestigematcher på helgerna så det är lika bra att man har ordentlig utrustning. På eftermiddagen blev det ett klassiskt pass i tunneln. Dom hårda grabbarna började med en fotbollsmatch där Old-boysen vann som vanligt. Men mina knän var inte sugna på fotboll så jag började snurra i tunneln direkt. Gjorde lite överslagsräkning och kom fram till att jag åkt 68 varv i tunneln (Nej jag räknar inte varven jag åker) idag. 68x1,3km = 88,4km. Så nästan ett vasalopp blev det inne i tunneln idag. Jag var inte ens less på att snurra i tunneln idag. Mina batterier i mp3-spelaren tog slut efter 10min så det övriga 5.30h fick jag nöja mig med att snacka skit med andra istället. Totalt blev det alltså 6h träning idag eller som vi säger det en "Full-hand Fuck You!".


Torsby again

Så hamnade man i Torsby igen. Man ska väl inte klaga när det finns snö att åka på. Var ganska lugnt med folk i tunneln idag och spåren höll hyfsat bra. Vi började dagen med lite maxintervaller fritt. 2 min max och sen skulle pulsen ner till 120 innan nästa drag. 10st blev det och tempot var riktigt fint i den klunga jag åkte i som bestod av Jocke, Marren och Gufen. Storfräsarna Niklas och Rille åkte själva eftersom dom kommer ner i 120 efter ungefär 1 min vilket vi andra inte är i närheten av ännu. Behövs några års till träning innan man lyckas uppnå det. Efter lunch, kaffe och glasbuffe så blev det lite vila här på Valbergsängen innan eftermiddagspasset startade. Blev ett klassiskt distanspass med lite impulser. Moramaffian åkte i ett långt tåg och höll ställningarna i tunneln. Ganska lugnt med folk nu också. Juniorlandslaget, Borås skidklubb och vi ungefär. Lär väl bli värre till helgen antar jag.

Ny cykel på gång

Har bestämt mig för att uppgradera lite till nästa års multisport säsong. Så nu är en Scale 20 beställd. Var ett tag inne på om jag skulle vara så hård så att jag slog till på en Scale RC direkt men nöjde mig med en Scale 20 då jag är lite sugen på att uppgradera kajak till nästa säsong också. Behöver nått som inte har underliggande roder då jag har siktat in mig på att köra Åre Extreme Challenge nästa år. Sugen på en Zedtech Python eller en Rocket+. Vi får se vad det blir. Cykel är i vart fall klar.


Började dagen med lite styrka och sen var jag iväg på massage. Skönt att rensa ut lite skit ur benen inför lägret. På eftermiddagen blev det sen en löptur med klubben. Jag, Erik och Rikard blev uppskjutsade till Oxberg och sprang ner till Mora. Niklas mötte oss i Läde och följde sen med hemöver. Var skön löptemperatur ute men mina knän klagade lite på slutet. Dom är sugna på långledigt över vintern.


Trevlig helg

Varit i Borlänge/Falun i helgen. I fredags var jag och jobbade lite åt Atomic på Team Sportia i Kupolen. Var en hel del folk och handlade skidor. Inte konstigt eftersom dom sålde ut fjolårs sortimentet till halva priset. Jag och Johan Henriksson hade fullt upp nästan ända fram till stängning kl 20. Tror att Atomic sålde bäst under kvällen så det kändes som en seger =). Är man idrottare är det alltid tävling. Inkvarterade mig sedan på Hammers soffa och såg på Family Guy och lite Idol tillsammans med Hammer himself och Blogg-Jocke.

På lördag var det sen dags för skidträff på Inter Sport i Borlänge. Var betydligt lugnare än kvällen innan men tyckte ändå det såldes lite skidor. Med tanke på de dåliga vintrarna som varit på slutet är jag förvånad över att folk fortsätter köpa nya skidor men man ska väl inte klaga över att dom gör det. Är ju bara riktigt roligt att dom har kvar intresset. Jag har en viss känsla över att Atomic återigen tog hem segern bland försäljarna. Blev lite sugen på att gymma efter försäljningen så jag passade på att dra förbi gymmet när jag ändå var i Borlänge. Fullt med skidåkare i gymmet som passade på att pumpa upp sig inför kvällen. Efter det for jag till min polare Andreas i Falun. Vi hade haft lite olika planer inför kvällen och hade därför inte bokat nått bord på nått ställe. Vi bestämde oss för att dra på O'Learys för att käka lite amerikanskt men naturligtvis var det fullt eftersom det var löningshelg så istället blev det middag på kina och sen drog vi hem och spelade lite spel istället. Trevligt i vilket fall.

Idag blev det lite innebandy på kvällen. Mitt lag var bara IFK Mora-åkare så det såg ju bra ut från start. Jag tror vi vann 5 raka matcher innan vi åkte på första nederlaget. Tror vi blev lite trötta för sen spelade vi ganska jämt med de andra lagen. Var kul att spela innebandy. Att den har hög status ser man genom att Jocke väljer att åka upp till Mora över dagen och ta tåget neröver igen. Allt för att kunna vara med och glänsa på planen.

Var en rolig och trevlig helg. Nu är det dock slut på friden igen och det är väl tur för jag är ruskigt träningssugen nu. Blir ett par dagar hemma i Mora innan vi drar på läger igen. Denna gång blir det med klubben och som det ser ut i dagsläget får det lov att bli en omgång till i tunneln. Men det är fina träningsmöjligheter i Torsby så man ska väl inte klaga över det egentligen. Men det hade varit riktigt trevligt om det hade funnits lite spår ute snart. Ingen panik egentligen men om 3 veckor är det dags för säsongspremiären i Bruksvallarna. Om vädret är med oss ska det t.o.m bli en liten smygpremiär i Orsa redan om 2 veckor i form av Kanonloppet. Återstår att se hur det blir med det.

Lugna dagar

Har försökt ta det lugnt några dagar nu för att vila upp kroppen. Det är något som kroppen egentligen inte gillar men är något nödvändigt ont. Abstinensen gör att man ligger hemma och svettas utan att göra någonting. Några tjuvträningar har jag dock hunnit med. Igår bl.a var vi med klubben och körde lite intervaller vid Gesundaberget. Var skönt att komma ut och röra lite på sig iaf. Det blir mörkt snabbt på kvällarna nu så jag hoppas snön snart lägger sig så man kan snurra på ett elljusspår istället för att vara ute på de mörka vägarna. Till helgen ska jag hjälpa till på några skidträffar. Sen är det dags att dra igång träningen för fullt igen. Vore väldigt bra om snön damp ner i våran närhet så man slipper undan ett läger i Torsby igen.

Raid Uppsala 2008

Passade på att avsluta en bra träningsperiod och multisportsäsongen i Uppsala i helgen. Det var nämligen Raid Uppsala som gick av stapeln. Jag körde i Team Starmaker tillsammans med David Holmberg, som varit min vapendragare under min första multisportsäsong. Var ett riktigt bra arrangemang med bra banor och en fin inramning på tävlingen.

Vi inledde med en kortare löpprolog för att sprida ut lagen lite. Vi låg med i täten efter den tillsammans med Lundhags, TGR och Acronkanoter. Vi varvade inne på löparbanorna på Studenternas IP och fortsatte direkt ut till canadensarna. Jag har börjat trivas med att paddla kajak nu så det blev lite ovant att paddla canadensare. Var dessutom första gången jag satt i en acron, men det gick skapligt. Vi tappade 4.40min på TGR som var snabbast på paddlingen. Men vi släppte bara 2.42min på Lundhags som var 3:a efter paddlingen. Vi var helt klart med i matchen efter paddlingen. Blev ett varv till inne på studenternas då vi även plockade med oss cyklarna ut ifrån depån.


Nu var det dags att cykla en ordentlig sväng. Det hela började med 11km snitslad bana. Var riktigt halt på löven som fallit och det var lite vanskligt att cykla. Men det gick skapligt för oss. David for över styret en gång och lyckades då tappa sin karta utan att märka det. Något som annars har varit lite av min specialite under säsongen. Jag gav David min karta så att han fick ha ansvaret för orienteringen under cyklingen. Vi tappade ca 1.30min på de snabbaste lagen på den snitslad delen trots att vi flugit över styret och halkat runt lite. Nu var det dags för 16km MTB-orientering. Vi inledde ganska stabilt men på väg till 5:an gjorde vi en ordentlig groda då vi gjorde ett parallel fel och fick för att att vi var på en stig för högt upp. Vi valde då att försöka springa ner genom skogen till den nedre stigen. När vi kommit ut på en mosse mitt ute i ingenstans insåg vi att vi var på rätt stig från början. Nu blev det istället 2km mosslöpning genom skogen med cykeln. Inte det snabbaste sättet att ta sig fram på. Efter det flöt cyklingen på ok men vi hade inte riktigt det rätta trycket i benen för att kunna jaga in nån tid. Tvärtom så tappade vi fortsatt tid på nästan alla sträckor. Totalt så tappade vi 19min på Lundhags under cyklingen.


Nu var det dags att bryta av med lite fot-orientering istället. Jag kände mig pigg ut på orienteringen men David hade börjat få lite tunga ben. Men vi jobbade på i ett bra tempo. Var en riktigt bra orienteringsbana som mätte 12.2km fågelvägen med 18 kontroller. För att spara lite på benen springer man dock ganska mycket rundvägval i multisporttävlingar. Jag låg först och höll i kartläsningen åt oss. Vi gick stabilt och det blev bara en ordentlig bom. Det var på en ganska kort sträcka där jag läste lite fel på ett hus och därför sprang för långt. Jag trodde inte bommen var så grov först men när jag kollar sträcktider så inser jag att vi nästan tappade 5min där. Det var riktigt onödigt och inte det vi behövde i det läget. Vi hade dock näst snabbast tid på orienteringen drygt 2min efter Team one-ninety-four. Men vi var några sekunder snabbare än tätlägen trots den ordentliga bommen.

Efter löpningen var det dags att plocka några kontroller tillbaks på cykeln. 6.4km cykelorientering var det kvar ifrån OL växlingen in till studenternas. Vi åkte i stort sätt jämt med tätlagen in och gjorde inga större bommar. Nu hade vi ju bägge kartor så vi kunde hjälpas åt lite med orienteringen.Var dock ganska lätt in emot växling utan just några vägval så det var egentligen bara att trycka på in emot den sista växlingen då vi skulle ut på OL igen.

Var en fin orienterings bana igen. 7.4km fågelvägen skulle avverkas. Ganska lätt orienteringen men vid den här tiden är man ganska trött i både kropp och huvud så därför är det lätt att göra misstag. Började lite dåligt med att jag hade tummen över 5:a på en kontroll så jag läste att det var 1:an. Blev några höjdmeter extra att plocka men dom låg i samma riktning så det var ingen större bom rent tidsmässigt. David hade ganska trötta ben här och jag började bogsera honom ifrån 1:an och sedan ända in i mål. Blev inga större bommar under den avslutande delen av orienteringen. Några sekunder här och där på grund av lite slarv vid kartläsningen men det var mest lite tunga ben som höll nere tempot. Dom snabbaste hade runt 45min på banan medans vi hade 52min.


Vi kom i mål på en fjärdeplats ca 22min efter Lundhags som plockade hem det hela. Helt ok insats men återigen några riktiga tabbar som är helt onödiga att lägga tid på. Vi hade en härlig tid av 6.55h så det är inte konstigt att huvudet börjat bli lite trött på slutet. David flög över styret två gånger denna gång men verkade inte få några värre skador. Själv la jag mig ner i en kurva då jag halkade på lite löv. Har lite ont i en tumme idag utav det men jag hoppas att det bara är en stukning. Det är nämligen samma tumme som jag pajade ett ledband i för 1,5 år sen och då tog det nästan 6 månader innan det var helt bra så det vore tråkigt om det är nått liknande nu. I övrigt är knäna lite möra idag så det är ingen höjdare att gå i trappor men det är nog något som blir bra med lite vila. Nu är det ändå dags att ta igen sig lite en vecka efter 3 veckors hårdkörning som började i veckan innan jag åkte till Ramsau.

Sträcktider från Raiden
Blandade bilder från Raiden

Superstar avslutade lägret i Torsby

Dagen började fint med ett gäng Skiathlonintervaller i tunneln. Gick förvånansvärt bra trots att det blev mjukt i spåren och det var en del folk och snurrade. På eftermiddagen blev det lite lugn åkning i tunneln. Dagens höjdpunkt var dock att man fick tillfälle att träffa en riktig superstar inne i tunneln. Han var lite diskret klädd men ett vant skidöga kunde snabbt konstatera vem det var som var i tunneln och tränade. Dagen till ära hade han dessutom berättat om sitt hemliga vapen inför säsongen till Langd.se. Jag lyckades dessutom övertala honom att offra en minuts värdefull träningstid för att ta ett kort tillsammans med mig. Man kan inte vara annat än lycklig en dag som denna ;).


Det händer i Torsby

Igår blev det rullskidor på banan på förmiddagen för min del. Jag var inte alls sugen på att ge mig in i tunneln som enligt rykten skulle vara full av folk och spåren lösa. Lika bra att njuta ute i solen istället liksom. På eftermiddagen gjorde jag lite skid-o comeback. Det slutade med att jag krossade dom stackars skidorienterarna på skolan (ok det var inte så många med) genom att defilera hem 4 av 5 slingor.  Bör dessutom tilläggas att jag tappade pinnen på den jag förlorade och missade troligen segern på det.

Idag gjorde jag lägrets första pass i tunneln. Vi körde individuell sprint. Prologen gick skapligt men sen hade det hunnit bli mjukt och tungåkt i tunneln så tiderna blev betydligt sämre. Men överlag kändes racen rätt bra. Jag har dock inte fått se några resultat ännu. Kanske lika bra då det var en del sprintkanoner med. Vissa av oss var med på någon studie där jag tror att skillnaden mellan att cykla eller åka skidor emellan sprintracen skulle studeras. Jag var dock inte med i studien så jag satte mig inte in riktigt i vad som försiggicks. På eftermiddagen pluggade jag in hörlurarna igen och tog ett rullskidpass istället för att snurra i tunneln.

Läger i Torsby

Nu är jag på plats nere i Torsby igen. Tog en extra vilodag igår istället för att springa Hackmora då resan som sagt blev lite jobbig hem från Ramsau. Lägret började med Hovfjällsrace. Asfalten var blöt vilket gjorde att det gick riktigt segt uppöver och framförallt på stakpartierna. Sen var inte min uppladdning med 2 dagars vila den riktigt optimala för ett race. Blev alltså inget höjdarresultat för min del men en bra genomkörare i vart fall. På eftermiddagen körde jag på rullskidbanan medans de andra tog ett pass inne i tunneln. Känner att jag lika gärna kan köra några av distanspassen ute då jag varit på snö precis. Det är meningen att detta läger ska vara lite mer fartbetonat vilket känns bra nu då en spännande säsong börjar krypa allt närmare. Avslutade dagen med att hjälpa coach Johan att få igång skolans nya Sport-Ident system. Var lite pillande och manualläsande. Men nu är det igång så imorgon blir det Sport-Ident på Skid-O övningen.

Tillbaks från Ramsau

Nu har jag rullat in i Mora igen efter 10 dagar i Ramsau. Det har varit ett grymt bra och givande läger. Jag kommer definitivt att återvända dit för fler läger för det bjuds på fantastiska träningsmöjligheter. De sista dagarna bjöd på riktigt fina soldagar uppe på glaciären. Dessutom lyckades jag sista dagen hinna med att åka både rullskidbanan och upp till kabinbanan. Jag har blivit avplockad i Kehre 7 två gånger tidigare under veckan men nu hann jag äntligen upp. Känns bra eftersom Jerry hävdade att man inte varit i Ramsau förrän man genomfört det =).

 

 

Hemresan blev lite seg eftersom vi lyckades missa det första tåget med 10 min vilket resulterade i att vi fick vänta på Arlanda 4h. Dessutom var det tåget nästintill fullt så det var bara att inse att staten skulle råna en genom att bara ha 1-klass biljetter kvar. Vet inte om det var så lyxigt men dubbelt så dyrt var det iallafall. Jag hade planer på att eventuellt springa Hackmora Bergslopp imorgon men nu när resan blev så seg hem så avstår jag från det. Det är nog dessutom lika bra att jag tar det lite lugnt imorgon för jag åker ner till tunneln på några dagars läger med skidhögskolan med start på måndag. Kroppen känns riktigt pigg men vi får se vilken reaktion det blir nu när man kommer hem. Förhoppningsvis håller jag mig frisk och pigg.


Ramsau update 2

Igår hade vi lägrets vilodag. Vi tog det lugnt på förmiddagen. Åt choklad, såg på film och läste. Efter lunch for vi ner till Schladming och åt glass och spanade lite på stan. Var skönt att få en dag lugnt även om kroppen fortfarande känns pigg.

Idag var vi tillbaks på glaciären igen. Dagen började bra med att jag glömde stavarna nere i byn och fick åka ner och hämta dom innan jag kunde ta gondolen upp till toppen. Men sen var det fin skidåkning där uppe. Jag och Rikard skateade runt på stora slingan medans de andra åkte på den lilla. Jag fick för mig att det var ganska lika förhållanden på de båda. På eftermiddagen var det så dags för det berömda Schladming testet. Jag var taggad inför testet och hade kallt räknat med en tid under 13 min. Det var dock inte helt optimala förhållanden så jag lyckades inte riktigt nå mitt mål. Blev delad 2:a upp strax bakom Rikard som sprang på bra den sista branten. Bara att ladda inför nästa år, då ska vi under 13 min. Det var trots allt första gången jag gick upp där och det var brantare än vad jag trodde. Efter att ha tagit igen sig några minuter så fortsatte vi sedan upp till toppen. Ruskigt fin utsikt där uppe. Det blev ett fint pass i slutändan även om jag är lite besviken på att inte klarat mitt mål riktigt.Ramsau update

Idag var det delvis vitt nere i Ramsau. Vi kom dock upp till kabinbanan på förmiddagen och kunde köra ett fint pass ändå. 18 sekundmeters vind och snöfallet gjorde dock att vi sökte oss ner till lilla glaciären som låg lite mer i lä. På den stora var det svårt att vistas då vinden piskade så hårt att ansiktet ömmade efter bara några minuter. De flesta valde att söka sig till den lilla idag t.o.m tjeckerna gled ner dit efter ett tag. Det var bara dom hårda ryssarna som trotsade vädret och snurrade runt på stora slingan.

På eftermiddagen körde vi klassiska rullskidsintervaller från Pischl upp till kabinbanan. Riktigt fint pass blev det. Älskar verkligen att vara i den här terrängen. Det är så härligt att svänga runt i serpentinsvängarna och bara bränna på uppöver. Att snön dessutom låg i kanterna gjorde det bara mer inspirerande.

Lite blandade bilder ifrån de första dagarna:På plats i Ramsau

Nu har vi kört några pass här nere. Igår var vi upp och spanade in glaciären. Lite soligt halva passet men sen tog dimman över lite. Ruskigt fint var det där uppe iallafall och det var riktigt härligt att kunna åka ett 10km långt spår utomhus igen. Lite skönare det än att ligga inne i tunneln och pressa varv på varv. Som tur är har jag lite rutinerade herrar och damer med mig som ser till att jag håller ner farten på glaciären. Man blir lite sugen att hänga på Bauer när han rundar en som om man vore en statist. Men när man i stort sett går uppför backarna och pulsen ändå är nära A2 så inser man att höjden gör sitt. På eftermiddagen så blev det ett styrka och löppass. Vilken terräng det är att springa i här nere.

Idag vaknade man av att regnet slog emot taket. Bara att hoppas att det var möjligt att ta sig upp till gondolen. Men det var ingen fara att ta sig dit och några varv till kunde avverkas uppe i nysnön på glaciären. På eftermiddagen började regnet nere i byn övergå till snö istället och därför valde några av oss att springa istället för rullskidpasset som egentligen var planerat. Rikard och Jerry trotsade snöfallet och for ut på rullskidorna medan vi övriga tog löpskorna istället. Oskar visade en ny fin runda här i korkarna.

Eftersom vädret inte har varit helt på topp uppe på glaciären har jag inte hunnit med att ta några flashiga bilder ännu men det kommer nog i några senare inlägg. Jag är alltså här nere tillsammans med militärlaget men jag är inte med i militärlaget vilket många har frågat mig om.

RSS 2.0